U trendu

Nov stil tojote IST

Na samom kraju jula 2007. Japancima se pružila prilika da vide nov automobil Toyota IST, čija će prodaja u Zemlji izlazećeg sunca otpočeti krajem avgusta ove godine. Prodaja je najavljena po minimalnoj ceni od oko 14.000 evra. Uskoro nakon toga ona će početi da se kreće i drumovima Amerike, u kojoj će se, kao i prethodni model, prodavati pod nazivom Scion xD. Nažalost, Evropa pri predstavljanju nije bila pomenuta nijednom reči, pa će ljubitelji japanskih vozila na našem kontinentu verovatno biti uskraćeni za mogućnost kupovine ovog modela.
Novi model predstavlja drugu generaciju serije Toyota IST. Prva generacija se pojavila pre pet godina (u maju 2002). Skroman početak prerastao je u mnogo ambiciozniji, s obzirom na veliko interesovanje, zasnovano pre svega na atraktivnom izgledu ovog modela. Zbog toga je „Tojota“ pristupila realizaciji još privlačnije varijante, koja svojim dizajnom prati trend prethodnih „Tojotinih“ modela i u potpunosti se uklapa u najmodernije linije savremenih automobila. Mora se priznati da je Design Center of Toyota odradio sjajan posao, posebno u dizajniranju unutrašnjosti i nove komandne table ovog atraktivnog modela.
Nova Toyota IST promovisana je pod sloganom „New Style, New Position“. Ponuđena je u osam različitih boja, od kojih su dve nove u odnosu na prethodni model. Nešto je veća od svog prethodnika i ima dimenzije 3,93 x 1,72 x 1,52 metra. Međuosovinsko rastojanje produženo je za 90 mm i iznosi 2,46 metara. Točkovi su 16-inčni i zanimljivo dizajnirani. Sigurnost u vožnji obezbeđuju vazdušni jastuci smešteni s prednje strane i na bočnim stranama, ergonomski naslon za glavu i vazdušne zavese. U pogledu transmisije ponuđen je ručni, klasičan automatski i CVT (Continuously Variable Transmission) menjač.
S obzirom na još uvek nedostupne zvanične podatke o testiranju ovog vozila, možemo se samo nadati da nova Toyota IST ima isto tako dobre performanse kao što dobro izgleda. U pogledu motora ponuđene su dve varijante – 1,5-litarski i 1,8-litarski (za razliku od prethodnog modela, koji je imao motore zapremine 1,3 i 1,5 litara). Najavljena je i solidna redukcija štetnih izduvnih gasova. Uzevši sve pomenuto u obzir, „Tojota“ će sasvim sigurno uspeti da zadrži, a možda čak i poveća interesovanje za ovaj svoj model, što joj je verovatno i bio cilj prilikom predstavljanja nove Toyota IST varijante.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar