najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oko dva miliona VW-ovih defektnih vozila dolazi iz Mađarske

Oko dva od jedanaest miliona dizel automobila Folksvagena (VW), pogođenih aferom lažiranja vrednosti izduvnih gasova, proizvedeno je u fabrici Audija u zapadnoj Mađarskoj, izjavio je danas mađarski ministar privrede Mihalj Varga za privatnu televizijsku stanicu TV2.

Mađarska vlada je, prema njegovim rečima, u pregovorima sa Audijem, kao i Dajmlerovim brendom “mercedesom” koji takođe poseduje veliku fabriku u Mađarskoj, radi procene potencijalnog uticaja ovog skandala na lokalnu privredu, prenosi Rojters.

“Uveren sam da će se odraziti na mađarsku proizvodnju automobila i lokalnu automobilsku industriju, ali se nadam da će efekti biti manji od prognoziranog katastrofičnog scenarija”, izjavio je Varga.

Ministar je, takođe, rekao da bi privreda Mađarske mogla izgubiti između 0,3 i 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u slučaju pada prodaje evropskih automobila zbog skandala.

“Za sada, Mađarska nema plan da zabrani VW-ove automobile”, kazao je Varga, nakon što je nemačka kompanija priznala da je hakovala sopstvene automobile kako bi obmanula američke regulatore u vezi sa količinom emisije štetnih gasova.

Fabrika Audija u Mađarskoj je ključni dobavljač VW grupe, koja je samo prošle godine proizvela 1,97 miliona motora i 135.232 automobila, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet stranici te fabrike.

I vlasti u Japanu su danas naložile pojedinim vodećim domaćim proizvođačima automobila da prijave da li njihova dizel vozila ispunjavaju japanske standarde.

Japansko ministarstvo za saobraćaj je pozvalo četiri domaća proizvođača dizel automobila, Tojotu, Nisan, Mazdu i Micubiši, kao i još neke uvoznike evropskih brendova da prijave vlastima da li su njihova vozila opremljena softverom koji može da  manipuliše rezultatima emisije izduvnih gasova.

“Prikupljamo informacije kako bismo razumeli šta se dogodilo”, izjavio je jedan zvaničnik ministarstva za Frans pres.

Nemačko tužilaštvo otvorilo je juče istragu protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena, Martina Vinterkorna, radi utvrđivanja njegove uloge u skandalu vezanom za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

“Istraga će se bazirati na sumnji za prevaru počinjenu putem prodaje automobila opremljenih softverom za manipulaciju emisijama štetnih gasova, a cilj istrage je utvrđivanje odgovornog lica”, navodi se u saopštenju tužilaca iz nemačkog grada Braunšvajga, prenela je agencija AP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike