najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Opoziv VW-a u Nemačkoj, novi sumnjivi softver

Vlada u Berlinu mora da razmisli o ukidanju poreskih olakšica za dizel automobile i promovisanju električnih vozila, izjavila je danas nemačka ministarka za životnu sredinu Barbara Hendriks, samo dan posle novog priznanja Folksvagena da u njegovim dizel modelima za 2016. postoji dodatni sumnjivi softver.

„To je jedna od ideja koju treba da razmotrimo“, rekla je Hendriks za nemačku televizijsku stanicu ZDF, dodajući da bi vlada takođe mogla da poveća porez na automobile sa relativno visokom potrošnjom goriva, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, cilj Berlina je i dalje dostizanje cifre od milion električnih automobila na putevima Nemačke do 2020. godine.

„Ali, ako želimo da se približimo cilju, zaista moramo učiniti nešto“, poručila je ona, pozivajući istovremeno na uvođenje državnih subvencija za kupovinu električnih automobila.

Istovremeno, nemački regulator za motorna vozila KBA naložio je Folksvagenu povlačenje 2,4 miliona automobila u Nemačkoj, nakon nedavnog priznanja da je u svoje dizel automobile instalirao softver za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

VW je juče priznao američkim regulatorima da se i u njegovim dizel modelima za 2016. godinu nalazi dodatni sumnjivi softver, koje može pomoći izduvnom sistemu da tokom testiranja proizvodi manju emisiju štetnih gasova.

Naime, novi softver omogućava brže zagrevanje kontrolnog katalizatora, što poboljšava njegovu sposobnost ograničavanja emisije štetnih azotnih oksida, navodi američka agencija AP.

VW, najveći evropski proizvođač automobila, ranije je već priznao da je u oko 11 miliona svojih dizel automobila instalirao softver koji aktivira kontrolu emisije štetnih gasova kada automobil prolazi kroz testiranje, ali deaktivira tokom uobičajene vožnje radi poboljšanja performansi vozila.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike