U trendu

Ovo su najdugovečniji modeli automobila, proizvode se više od pola veka

Auto-industrija je bogata modelima koji su ostavili dubok trag u istoriji i koji su se prodali u desetinama miliona primeraka. Neki od njih imaju „radni vek“ i više od 80 godina.

Iz današnje perspektive, kada se proizvođači automobila često odlučuju za promenu imena modela, pre svega iz marketinških razloga, deluje neobično da neko vozilo nosi istu oznaku preko osam decenija.

A upravo to je slučaj sa najstarijim modelom na ovoj listi. U pitanju je „ševrolet suburban“, čija je prva generacija ugledala svetlost dana davne 1935. godine i koji se neprekidno proizvodi pod istim imenom punih 86 godina.

I drugi na listi je jedan američki model, „Fordov“ kamionet F serije, koji se na putevima pojavio 1947. S obzirom da se ovaj model i danas izrađuje, jasno je da je na tržištu prisutan preko 74 godine.

Did you know that the Ford F-Series has been in production for more than 70 years?

Posted by Alan's Factory Outlet on Monday, August 2, 2021

Preko sedam decenija na putevima su još samo dva modela, a jedan od njih dolazi iz nemačkog auto-giganta „Volksvagena“. Ipak, to nije čuvena „buba“, kako biste možda očekivali, već kombi „Transporter“, odnosno „Typ“ 2, tek drugi model koji je izašao iz fabrike u Volfsburgu. „Typ 2“ pojavio se 1950, a i danas se proizvodi, naravno u modernoj verziji kao 6. generacija.

Godinu dana kasnije, 1951, „Tojota“ je lansirala terenac „lend kruzer“, pa je i on ušao u ekskluzivni „klub 70“.

Što se tiče pomenute „bube“, originalni model se izrađivao od 1938. do 2003, što znači tačno 65 godina, a s obzirom da je moderna verzija koja se pojavila 1997. nazvana „Nova buba“, sajt alansfactoryoutlet.com,, koji je napravio ovu listu nije uračunao dve generacije savremene verzije (1997-2019.).

Ako bismo i njih ubrojali, ispada da se „buba“ u nekoj od verzija pravila čak 81 godinu.

Među istaknutim modelima automobila koji su na tržištu duže od pola veka su još: „ševrolet korveta“ (68 godina; od 1953. do danas), „mercedes C klase“ (67 godina), „tojota kraun“ (66 godina), „nisan skajlajn“ (64 godine), „mini”(62 godine; takođe nije uvrštena moderna verzija ovog automobila kada je kompanija prešla u ruke BMV-a), „porše 911“ (58 godina), „ford mustang“ (57 godina), „ševrolet kamaro“ i „tojota korola“ (po 55 godina), „jaguar XJ“ (53 godine).

Od modela koji su popularni kod nas, treba spomenuti pre svega „volksvagen pasat“ (48 godina), „golf“ (47) i „polo“ (46), ali i „honda sivik“ (49), pa i nezaobilaznu „ladu nivu“ (44) i „fijat pandu“ (41).

Kompletnu listu najstarijih i najdugovečnijih modela možete pogledati ovde.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)