Peugeot 107 1.0 Trendy – fejslift gradskog mališana

Zajednički posao grupacije PSA i Tojote na stvaranju gradskog automobila pokazao se kao pun pogodak. Okretan, štedljiv i ne preterano skup automobil predstavljen je pre četiri godine, a ove godine donosi samo novosti kozmetičke prirode. Francusko-japanski trio 107C1Aygo ustalio se na evropskom, pa tako i našem tržištu, kao jedno od povoljnijih gradskih rešenja. Kompaktnih dimenzija, s prostorom za četiri putnika i štedljivim motorom, ovaj automobil prihvaćen je kao gradski automobil, a brojne kompanije ga često koriste u svojoj floti za obavljanje poslova u gradskim područjima.
Kad je u pitanju konkretno Peugeot-ov predstavnik, mnogi će se složiti da je baš model 107 vizuelno najuspešniji predstavnik ovog trija. Redovno napravljen u kombinaciji veselih boja, Peugeot 107 se nametnuo među mlađom klijentelom, a na njegov široki osmeh imune nisu ostale ni pripadnice nežnijeg pola. Sve u svemu, Peugeot 107 izabralo je oko 350.000 Evropljana, što i nije tako malo. U skoro istom ritmu nastavlja i novo izdanje ovog modela. Promene spoljašnjeg izgleda orijentisale su se prvenstveno na prednji deo automobila, to jest na branik, masku motora i svetla, a tu su i nove boje, Mandaline narandžasta i Electra plava. Treba reći i da je mesto za registarske tablice sada postavljeno niže, kao u ostatku game. Za više stila pobrinuo se dodatak hroma, koji u kombinaciji efektnih nijansi ponavlja recept većih modela u ponudi. Dakle, osnovna koncepcija nije dirana, a napravljeni zahvati odrađeni su samo s idejom da se udahne malo svežine i zagolica mašta publike.
Isto važi i za unutrašnjost automobila. Popis novosti kreće i završava se novim uzorcima tkanina (boja i uzoraka). Prednja konzola ostala je ista, dakle, krajnje jednostavna, ali pregledna. Nažalost, i dalje se oseća pomalo asketski duh, pa nije nimalo čudno što je unutrašnja površina vrata samo delimično presvučena plastikom, a plastična polica prtljažnika oslonjena na komad kanapa. Međutim, u praksi, dakle, u gradskoj vožnji, sve funkcioniše besprekorno, pa jedina osnovana zamerka može ići na račun malo tvrđih sedišta. Što se ergonomije tiče, još jednom treba ponoviti da je preporuka izbor verzije s dodatnim parom vrata. Doplata od oko 270 evra sigurno je pametna inesticija, ako ne zbog olakšanog ulaska putnika u automobil, a onda zbog činjenice da će zadnja klupa postati osetno praktičnija i u ulozi dodatnog mesta za odlaganje stari. Naime, treba imati na umu ograničene mogućnosti malog prtljažnika, čiji je osnovni kapacitet 139 litara, kao i činjenicu da dodatna vrata donose krilno otvaranje stakala.
Postojeća ponuda motora, koju čine benzinski 1,0-litarski, kao i dizel agregat od 1,4-litra, HDi nije menjana, već joj je blago povećana ekonomičnost i smanjena emisija štetnih gasova. Emisija CO2 spuštena je na 106 g/km, a potrošnja na 4,5 litara na 100 km. Potrošnja goiva je ujedno i najveći razlog za kupovinu ovog automobila. Kao što je već poznato, Tojotin 1.0 trocilindrični motor spada u red najštedljivijih na tržištu. Uostalom, ne čudi što ga često biraju i kupci većeg Yaris-a, ali i skupljeg iQ-a. To nije sve, sa 68 KS i 93 Nm ovaj motor može da osigura i zavidne brzinske performanse u okviru segmenta kojem pripada – 13,7 sekundi za ubrzanje do 100 km/h i 157 km/h maksimalne brzine ne bude razočaranje, za razliku od zvučne izolacije, koja je u novom izdanju ipak mogla biti još malo uverljivija.
Kada je sigurnost u pitanju, veličina očigledno nije presudna. Naime, Peugeot 107 je dobio 4 zvezdice na EuroNcap testu za sigurnost putnika i 3 zvezdice za sigurnost dece. Cena modela Peugeot 107 nije se bitno menjala. Najjeftinija verzija s troja vrata u ponudi je isključivo s benzinskim motorom i baznim Urban paketom opreme, a košta oko 9.600 evra. Pri tome treba imati na umu da izbor bogatijeg Trendy paketa opreme ne uključuje klima-uređaj, već za njega treba doplatiti oko 800 evra. Međutim, i dalje se radi o relativno povoljnoj ceni koja zbog novonastale tržišne situacije definitivno nije konačna. Kao najveće vrednosti ovog automobila treba pomenuti odlične manevarske sposobnosti u gradskim uslovima vožnje, kao i nisku potrošnju i troškove održavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.