Poslednji, ali ne i najlošiji

Poslednji među konkurentima za izbor evropskog automobila 2008. godine je i poslednji model o kome ćemo govoriti, ali ni po čemu zadnji na listi kandidata. To je novi Mercedes-Benz C-class. Iako iza njega stoji ime koje je samo po sebi dovoljna garancija kvaliteta, luksuza i odličnih performansi, kako će žiri u ovom izboru oceniti njegove kvalitete saznaćemo konačno tek 19. novembra.
Mercedes C-class je najprodavanija serija automobila Mercedes-Benz-a. Novi model ove serije osmišljen je u tehničkom centru kompanije u Štutgartu. Dizajneri i inženjeri su najpre napravili prototip virtuelnog automobila, koji je sadržao ukupno 2.130 gigabajta podataka. Primenjene su mnogobrojne kompjuterske simulacije za testiranje virtuelnog modela, a zatim je on satima i satima šetao virtuelnim drumovima i prešao ukupno oko 190.000 virtuelnih milja.
Nakon faze virtuelnog testiranja, napravljeno je 280 pravih prototipova za nastavak ispitivanja u realnim uslovima. Oni su se kretali putevima na tri svetska kontinenta, prešavši ukupno rastojanje koje je ekvivalentno obilasku Zemljine kugle 600 puta. Kao rezultat svih virtuelnih i realnih testova nastao je novi Mercedes Benz C-class, koji je prvi put prikazan javnosti u januaru ove godine. On je duži, širi i komforniji od svojih prethodnika. I pored toga, zahvaljujući specijalnim inovacijama u materijalima za izradu, njegova težina nije nimalo veća od težine njegovih prethodnika.
Ukupne dimenzije ovog modela su 4,58 x 1,76 x 1,42 metra, međuosovinsko rastojanje je 2,74 metra, a težina 1.500 do 1.600 kilograma. To je sedan s četvoro vrata i pet sedišta. Ponuđen je u dve varijante – Luxury i Sport. Luksuzna varijanta ima modele C300 Luxury (s motorom zapremine tri litra i sa 228 konjskih snaga) i C350 Luxury (s motorom od 3,5 litara i 268 konjskih snaga). Sportska varijanta takođe ima dva modela – C350 Sport i C300 Sport. Na tržištu se ovaj prelepi Mercedesov automobil nalazi od kraja proteklog leta, a njegove cene (zavisno od modela i dodatne opreme) kreću se od 35.000 do 40.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.