Pouzdan auto za što manje novca

Koliko je moguće potrošiti manje novca a za to dobiti što bolji i pouzdaniji automobil, pitanje je na koje su odgovor dali iz francuskog giganta „Reno” kada su svoju rumunsku akviziciju podigli na pijedestal dobre kupovine – za što manje novca. Prošlo je već pet godina kako je SUV „dačija daster” na bum osvojio auto-tržište, a i dalje se dobro kotira u svetu. Prostran, sa velikim prtljažnikom, komforan, udoban na lošim putevima uz proverenu mehaniku i pouzdane agregate, osvojio je srca i našeg naroda koji tokom vikenda želi da pobegne iz grada na selo ili planinu.

U poslednjoj restilizaciji napravljen je svojevrstan trik. Nisu iz fabrike forsirali spuštanje cena, već dodavanje opreme i poboljšanje vozačkog doživljaja u vožnji. Ipak, najcenjenije verzije sa dizel-agregatima od 90 i 110 konja, uz „tač skrin”, „ap i daun hil” asistenta, tempomat, kožu i kamere za vožnju unazad, dostiže cenu i do 16.000 evra. Restilizovana, ograničena serija „urban eksplorer” nudi obilje novih praktičnih detalja. Neće vas postideti da pođete u smokingu i uz svečanu haljinu lepše polovine pred operu, ali i kroz voćnjake, vinograde, blato ili planine na skijanje. Spolja, redizajn se ograničio na masku i zakrivljenja prema svetlosnim grupama, ali u unutrašnjosti sijaset polica i „budžaka” učiniće vam ugodno putovanje ovim automobilom. Alu-naplatci crne boje i krovni nosač, uz zaštitne obloge prednjih i zadnjih blatobrana i bočne zaštite na donjim delovima vrata, obradovaće sve sklone sportovima na snegu i avanturi po bespućima.

Pogon na sva četiri točka, uverili smo se nakon „of roud” vožnje, kroz blato i raskvašene puteve okoline Beograda, radi besprekorno. Ispred menjača postoji okrugli „birač” kojim birate pogon samo na prednje ili „zaključavate” pogon na sva četiri točka. Upravo tako smo i prošli čitavu stazu koja ne može da se nazove, ni izbliza, prosečan „of roud”. To je bilo tri časa proklizavanja, guranja, prolaženja kroz granje i zaista nemoguće uslove, rupčaga sa žitkim blatom, vodom i sve to, uz obične gume M/S, a ne specijalne terenske. Šumske, lovačke puteve kroz voćnjake i vinograde u ovo doba raskvašene zemlje, klizišta ne posećuje ni lokalno stanovništvo, na traktorima, jer ne mogu da se „izvuku” do prvih makadamskih puteva. Ipak, posle nekoliko sati klizanja i zanošenja izašli smo na asfalt podno Avale.

Sedišta su tanka, ali mekana, verovatno ne pružaju baš previše potpore krupnijim vozačima, mada su dovoljno udobna i za duža putovanja. Položaj za upravljačem nije naporan, iako, za naš ukus, možda malo prenizak. Ogibljenje je mekano i odlično kontroliše „uvijanja” karoserije, „daster” je upravljiv i solidno „leži” u krivinama, pa je tako možda i pravo rešenje kao porodični auto za mnoge.

(I. Dekanj, Politika)

Tehničke karakteristike:

Motor: 4 cilindara, dizel, turbo-punjač promenljive geometrije
Zapremina: 1.461

Tip: EU 5

Snaga: 80 kw / 109 ks / 4.000 obrt/min.

Momenta: 240 Nm pri 1.750 obrt/min.

Maksimalna brzina: 168 km/čas

Ubrzanje (od 0 do 100): 12,9 sekundi

Potrošnja: grad 6,5 lit. / 5,3 lit. van grada – fabrika/test 7,5 lit

Menjač: šestostepeni manuelni

Masa automobila/maks. težina: 1.294/1.785 kg

Točkovi: 16 inča

Rezervoar (maks): 50 litara

Zapremina prtljažnika: 443/1.570 litara

Dužina: 4.315 mm

Širina: 1.822 mm

Visina: 1.625 mm

Emisija ugljen-dioksida: 135gr/km

Ostavite komentar

Oznake