U trendu

Renault Grand Scenic 1.9 dCi Dynamique

Reno (Renault) je izmislio monovolumene, ali umesto da spava na lovorikama, francuski proizvođač naporno je radio da bi ostao na čelu karavana. Pred nama je novi model Scenic u Grand izdanju koje smešta sedmoro putnika, a koji, možemo se tako reći, čini kičmu Renoove MPV ponude. Novi Renault Grand Scenic znatno se odmakao od svog prethodnika i kad je reč o dizajnu eksterijera i enterijera, tako i kad je reč o kvalitetu korišćenih materijala. Francuski dizajnerski tim pokušao je da oblikuje automobil na dinamičan, ali prepoznatljiv način. Rezultat će verovatno izavati oduševljenje kod nekih i razočaranje kod drugih. Novi Renault Grand Scenic liči na bratski model Megane spreda, ali zato je zadnji kraj sa svetlima u obliku bumeranga pomalo nesvojstven ovom proizvođaču.
Unutrašnjost je u prepoznatljivom Renoovom maniru, ali zato su materijali primetno prijatniji i mekši na dodir. Svideće vam se i dizajn komandne table i sedišta, koja takođe treba pohvaliti i zbog udobnosti. Verovatno vam se neće svideti razmeštaj prekidača, kao i smeštaj kontrolnih uređaja, u digitalnom obliku na centralni deo konzole. U Renou su mnogo pažnje posvetili izolaciji od buke, pa tako putnici mogu prijatno da razgovaraju i pri brzinama većim od 130 km/h.
Pošto je Renault Grand Scenic monovolumen namenjen većim porodicama, ne treba da čudi razmeštaj desetine praktičnih pregrada po čitavoj unutrašnjosti automobila. S podignuta sva tri reda sedišta (treći red sedišta, gde mogu da sede deca i niži putnici, jednostavno se sklapa u pod prtljažnog prostora), Renault Grand Scenic baš i neće moći da "proguta" mnogo prtljaga, a zavisno od visine putnika, može zafaliti i prostora za kolena. Renault Grand Scenic zato blista u klasičnoj verziji s pet sedišta, kada će na zadnjoj klupi mesta za glavu i noge pronaći i dvometraši, a u prtljažnik smestiti 700 litara prtljaga.
Renault Grand Scenic ne razočarava ni u vožnji, pa s obzirom na visoko težište i masu koja prelazi 1.600 kg pruža više nego zadovoljavajuću dinamiku u vožnji. Renault Grand Scenic deli platformu s modelom Megane, pa tako i njegovu arhitekturu vešanja sa McPherson-om napred i polukrutom osovinom pozadi. Kod modela Renault Grand Scenic vešanje je ipak podešenije za udobniju vožnju, što ne iznenađuje s obzirom na namenu automobila. Električni servo upravljač lagan je i nedovoljno direktan, a šestostepeni menjač s prenosnim odnosima koji su prilagođeni štedljivoj vožnji, jeste pomalo neprecizan, ali zato 1,9-litarski common-rail dizelaš pruža upečatljive performanse i pohvalno nisku potrošnju. Moderni četvorocilindraš radi mirno i uglađeno, razvija 130 KS, pri skoro 4.000 o/min i ima obrtni moment od 300 Nm, koje isporučuje od 1.750 o/min. Sprint do stotke traje nešto više od deset sekundi, dok maksimalna brzina iznosi nešto manje od 200 km/h.
Novi Renault Grand Scenic vodi u svojoj klasi kad je reč o sigurnosti. Standardno je opremljen sa čak šest vazdušnih jastuka i ABS-om koji je potpomognut raspodelom sile kočenja. Automobil je osvojio maksimalnih pet zvezdica na novim Euro NCAP testovima sigurnosti, od čega 91 odsto za zaštitu odraslih putnika, 76 odsto za zaštitu dece i 42 odsto za zaštitu prolaznika. Cena modela Renault Grand Scenic 1.9 dCi Dynamique je oko 26.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.