U trendu

Saab 9-5: nova era švedskog proizvođača

Iako mu je prerano objavljivanje fotografija upropastilo iznenađenje, Saab se nije žurio. Nedavno je i službeno predstavio svog naslednika modela 9-5, koji će se u prodaji naći početkom iduće godine. Prema službenom saopštenju, dizajn modela 9-5 inspirisan je konceptom AeroX, dok izgled vetrobranskog stakla i krova vuče korene od klasičnog modela 900. Unutrašnjost novog 9-5 je prepoznatljivo sabovski vozački orijentisana.
Tu je borbenim avionima inspirisan head-up displej, koji sliku s podacima projektuje na vetrobransko staklo ispred vozača, a Šveđani tvrde da će i kvalitet korišćenih materijala biti na visokom nivou, kao što se i očekuje od jedne poslovne limuzine u premijum segmentu. Novi 9-5 biće i znatno prostraniji i nudiće više prostora za kolena i ramena od svog prethodnika, predstavljenog davne 1997. Saab 9-5 proizvodiće se na General Motors-ovoj platformi Epsilon II uprkos tome što je, zbog finansijske krize, američki proizvođač bio prisiljen da prepusti Saab švedskom proizvođaču superautomobila Koenigsegg-u. Novu platformu 9-5 će deliti i s automobilom Opel Insignia, iako će Saab-ova limuzina imati nešto duži međuosovinski razmak.
U skladu s modernim trendovima, svi motori koji će se naći pod poklopcem Saab 9-5 biće s turbopunjačom. Inicijalno će švedska limuzina biti ponuđena s dva benzinska tubro agregata i jednim common rail dizel agregatom. Što se tiče snage, 2.0 četvorocilindrični benzinac razvija 220 KS, dok ih 2.8 V6 ima čak 300 KS. Verovatno će 2.0 dizel agregat sa 160 KS biti najpopularniji model u ponudi, barem dok se kasnije ne pojavi 1,6-litarski turbo benzinski agregat sa 180 KS.
Svi motori upareni su s ručnim šestostepenim menjačima, dok će automatski menjač sa šest brzina biti dostupan uz doplatu. Pored toga, 2.0 benzinac nudiće se i s integralnim sistemom Haldex, dok je isti serijski deo opreme na najsnažnijem benzinskom modelu V6. Prema tvrdnjama iz Saab-a, novi 9-5 je tehnički najpotkovaniji automobil koji su ikad proizveli, sa sijaset novih tehnologija, od kojih su posebno ponosni na sistem adaptivne šasije, bi-ksenon automatski podesiva svetla i adaptivni tempomat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.