Seat Exeo – vrh Seatove ponude

Izraz "novo" ponekad se previše koristi, posebno u automobilskoj industriji, gde automobil postaje "nov" u odnosu na prethodnika i zbog toga što su mu dizajneri proširili rešetku hladnjaka, stavili providnu plastiku svetlosne grupe ili, uopšteno govoreći, malo "zategnuli" bore. Sasvim druga priča su veliki automobilski koncerni koji na platformi jednog automobila naprave pet novih, ali i to donekle funkcioniše dok se isti, ako ništa više, razlikuju po dizajnu eksterijera i enterijera. Ipak, modelom Seat Exeo španska kompanija nam je dala još jedno objašnjenje za termin "novo".
Španci su predstavili svoju "novu" limuzinu Exeo, koja je u stvari "audi A4" prethodne generacije s drugačije dizajniranim prednjim i zadnjim krajem i enterijerom, kao i Seatovim "S", umesto Audijevih prstenova. Gledano spreda ili od nazad, Exeo zaista izgleda kao potpuno nov proizvod. Prednja maska umnogome podseća na onu nove "ibice", a nov je i oblik prednjih i zadnjih svetala. Ipak, vrlo brzo ga otkriva bočni profil, koji jasno govori da je reč o maskiranom "audiju A4". Ovaj utisak se samo produbljuje ulaskom u unutrašnjost. Umesto španske filozofije, Exeo odlikuje nemački enterijer, koji je identičan onom iz A4 s kontrolnom tablom i konfiguracijom prekidača prenetom iz A4 kabrioleta. Reč je o priličnom koraku napred u kvalitetu upotrebljenih materijala za Seat, kao i u završnoj obradi, ali ipak primetno nižoj nego što je to slučaj kod poslednje generacije Audijeve limuzine srednje klase. Sa 460 litara prtljažnog prostora, Exeo bi trebalo da zadovolji i sve potrebe porodičnih ljudi, a do kraja 2009. Seat namerava da predstavi ovaj model i u karavanskoj verziji.
U Seatu se nadaju da će potencijalni kupci Exeo videti kao sportsku alternativu u segmentu, svojevrsnu špansku verziju Hondinog "akorda", dok je Audijeva podloga iskorišćena da bi zadovoljila one sa sklonostima ka udobnosti, kvalitetu i luksuzu. Celokupna linija za izradu prošle generacije Audijevog A4 prebačena je iz Nemačke u Barselonu, a najveće promene na mehanici odnose se na manje izmene vešanja. Osnovna gama motora VAG grupe ipak će biti zadržana, što znači da ćemo pod poklopcem Exeo-a videti dobro poznate FSI i TDI motore, uključujući dvolitarski TFSI i, prvi put u Seatu, Folksvagenov dvolitarski common-rail dizel motor, dok će za prenos snage na točkove biti zaduženi ručni ili automatski DSG menjači.
Seat Exeo bi trebalo da bude najopremljeniji automobil u Seatovoj ponudi. Oprema će uključivati elektronski kontrolisana prednja sedišta, xenon svetla koja prate trag točkova, dnevna svetla, dvozonsku klimu, navigaciju, MP3 s hard diskom, elektronski kontrolisanu zadnju zavesu, kao i solarni krov za priručno napajanje ventilacionog sistema. Od sigurnosne opreme, Španci pominju vazdušne jastuke za vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke i zavese, kao i vazdušni jastuk za zaštitu vozačevih kolena, aktivne naslone za glavu, ISOFIX, kontrolu trakcije, ABS, kontrolu stabilnosti i sistem za kontrolu vazduha u gumama. Inače, cena ovog automobila na engleskom tržištu s osnovnim paketom opreme iznosi oko 17.700 funti, a u prodaji će se pojaviti u aprilu 2009. godine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike