U trendu

SUV okretan po gradu i blatu

Nova verzija porodičnog SUV (sport jutiliti vijkl) vozila „Suzukija” budi uspomene, ali samo u imenu. Za skoro tri decenije postojanja (prva „suzuki vitara” predstavljena je 1988. godine), u drugačijem obliku i nameni, osvojila je srca mladih, ali i starijih. U prvobitnoj koncepciji malog džipa, vozila za zabavu i odmor, najviše je i služila u takve svrhe. Zato budi sećanja na vožnje pored mora, sa otvorenim krovom, pogotovu na grčkim ostrvima gde je iznajmljivana turistima za uživanje u čarima Mediterana.

„Suzuki vitara” sada je sportsko-terensko vozilo svih namena, za grad i porodične ture za odmor. U mogućnosti ovog automobila imali smo priliku da se uverimo tokom sedmodnevne vožnje vrlo dobro opremljene „vitare” sa pogonom na sve točkove i „ol grip” sistemom. Pokazala se veoma okretnom po gradskim gužvama, tokom lova za parking mesto, ali i na razrovanim, blatnim putevima priobalja Dunava, gde je dokazala da nije samo „fensi” ušminkani, gradski SUV već vozilo u koje vozač može da se pouzda.

Sa sistemom „ol grip” u svakom trenutku vozač ima izbor opcija vožnje za različite podloge i uslove. „Auto” za uobičajenu vožnju sa pogonom na dva točka, a po potrebi se uključuju sva četiri. „Sport” koji smo isprobali krivudavim, uzanim putevima od Mionice ka vrhu Divčibara, gde je pokazao mnoge prednosti. Potom „snou” (sneg) i „lok” – zaključano koriste se u otežanim uslovima u kojim je neophodan konstantni pogon na sva četiri točka.

U zavisnosti od stepena opreme (uloženog novca), na raspolaganju je sijaset elektronskih naprava koje osiguravaju laku i bezbednu vožnju. Radarski sistem, koji reaguje upozoravanjem zvukom i blinkanjem na ekranu pri opasnosti od sudara, prilagodljivi tempomat brzine, EPS – napredni sistem kontrole stabilnosti, i još mnogo toga. Upotrebom novih vrsta čelika, laganih, čvrstih, otpornih na udare, ali i „mekih”, za zaštitu pešaka i manju štetu od gradskih „lakih” sudara, smanjili su i potrošnju goriva (zbog manje težine). Sam benzinski agregat od 1.586 kubika i 120 konjskih snaga dovoljno je elastičan, pa precizni petostepeni manuelni menjač ne mora često da se upotrebljava, čak i u gradu. Naime, sa „1,6 ge-el-iks” i pogonom na sva četiri točka, uz pravilni izbor „ol grip” opcije, vozač se lagodno oseća i vozi bez napora. Ne treba zaboraviti ni efikasne kočnice, dobro ležanje i prianjanje na kolovozu.

Možda bi naša zamerka bila da je u manuelnoj verziji menjača (u automatskoj verziji postoji) ipak potrebno šest stepena prenosa jer bi se to odrazilo i na smanjenu potrošnju goriva, a bilo bi značajno i za duže puteve. Prebogata oprema u „elegans” paketu, kožna sedišta i sve ostalo daju odgovor zašto ih sve više vidite na našim drumovima.

Tehničke karakteristike:

Motor: benzin 1,6 L-VVT (multipoint) 16 ventila

Zapremina: 1.586 kubika

Tip: EU 6

Snaga: 88 kw/120ks / 6.000 obrt/min.

Momenta: 156 Nm pri 4.400 obrt/min.

Maksimalna brzina: 180 km/sat

Ubrzanje (od 0 do 100): 12,5 sekundi

Potrošnja: grad – 6,7 / van grada – 5,6 / fabrika i test – 9 litara

Menjač: petostepeni manuelni

Masa automobila min/maks. težina: 1.160/1.730 kg

Točkovi: 16-17 inča

Rezervoar (maks): 47 litara

Zapremina prtljažnika: 375–1.120 litara

Dužina: 4.175 mm

Širina: 1.775 mm

Visina: 1.610 mm

(I. Dekanj, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike