Toyota Vios – Yaris u sedan varijanti

"Tojota" je na auto-salonu u Pekingu prikazala najveću gamu modela do sada s ciljem da upotpuni ponudu na brzorastućem kineskom tržištu. Prikazani modeli uključuju i kompaktni Yaris (koji će se proizvoditi u mestu Guangzhou u Kini), zatim novi model – Toyota Vios, koji kod nas još nije predstavljen, i najverovatnije će se praviti samo za azijsko tržište, mada bi i kod nas imao, verovatno, dobru prođu.
Tehnički gledano, Toyota Vios je sedan verzija popularnog Yaris-a. Ovaj model u verziji limuzine izuzetno je popularan u Aziji, gde se, zavisno od tržišta, pored imena Vios (koje se koristi u Maleziji i Kini), koriste i imena Toyota Yaris Sedan ili Toyota Belta Sedan. Nova Toyota Vios je tehnički gledano blizanac Yaris-a, ali ima potpuno novu šasiju, s dužim međuosovinskim razmakom u odnosu na prethodni model Vios-a. Dužina kabine sada je 1965 mm (+120 mm), a visina u kabini 1200 mm (+5 mm). Ukupna visina karoserije Vios-a sada je nešto manja – u odnosu na prvi model niža je za 25 mm.
Tojotu Vios uglavnom pokreće motor 1NZ-FE, koji na papiru ima iste specifikacije kao i prethodni model Vios-a. EFI četvorocilindrični redni VVT-i benzinski motor sa DOHC i 16 ventila i 1.496 kubika, koji razvija najveću snagu od 109 KS pri 6000 o/min i najveći obrtni moment 142 Nm pri 4200 o/min. U "Tojoti" tvrde da je u odnosu na motor u starom Vios-u izvedeno nekoliko poboljšanja; modifikovana je usisna grana, sistem izduvnih gasova i reprogramiran je ECU kako bi se poboljšao obrtni moment na srednjim obrtajima motora, a da pri tom najveća snaga i moment nisu menjani. Sada se koristi električni servo upravljač, koji je zamenio klasični hidraulični u prethodnom modelu Vios-a.
U nekim zemljama u ponudi je Super-CVT menjač, ali "Tojota" sve više nudi modele opremljene klasičnim automatskim menjačem s četiri stepena prenosa, jer su kupci rekli da ne vole zvuk i način na koji radi CVT menjač, pa su odlučili da im se prilagode. Novi Vios nema antenu na krovu, već je ona integrisana u prednji vetrobran. Toyota Vios ima prtljažnik zapremine 475 litara, što je za čak 75 litara više od prethodnog modela. Iako se radi o limuzini, naslon zadnje klupe deljiv je 60:40 i može se preklopiti, čime se dobija visina prtljažnog prostora od 680 mm. Vios je dugačak 4,3 metra, širok 1,7 i visok 1,46 metara, uz međuosovinski razmak 2,55 metara. Ima četiri disk kočnice, gume dimenzija 185/60 R15 i lake naplatke od 15 inča.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike