U trendu

U ovim gradovima će uskoro automobili biti – zabranjeni

Sve je veći broj svetskih metropola koje žele da zabrane vožnju automobilima sa benzinskim i dizelskim motorima kako bi se smanjila količina štetnih gasova. Ovo su 13 gradova koji su već počeli sa zabranom ili to planiraju da urade u skorije vreme.

1. Oslo

Ovaj grad planira da zabrani saobraćaj automobilima kroz centar do 2019. godine, a 2025. godine očekuje se da će zabrana važiti za celu državu. Oslo će morati da uloži velike sume novca u javni prevoz i zameni 57 kilometara puta biciklističkom stazom.

2. Madrid

Španska prestonica će do 2020. godine ukloniti automobile u centru grada u krugu od dva kilometra, a 24 najprometnije gradske ulice će se redizajnirati za pešačenje.

3. Čengdu

Arhitekti su dizajnirali novo naselje u ovom kineskom gradu koje je prilagođeno pešačenju, a ne vožnji. Ovaj grad neće potpuno zabraniti automobile, već će to biti dopušteno u 50 posto gradskih ulica.

4. Hamburg

Pešačenje i biciklizam u centru Hamburga biće dominantni načini prevoza u Hamburgu u naredne dve decenije.

5. Kopenhagen

Otprilike 50 posto građana Kopenhagena svaki dan na posao putuje biciklom zahvaljujući naporima grada od 1960-ih godina da uvede pešačke zone. Danska prestonica ima najmanji procenat automobila u Evropi.

6. Pariz

Pariz će zabraniti automobile sa dizel motorima i udvostručiće broj biciklističkih staza do 2020. godine.

7. London

Kao i Pariz, i ovaj grad planira da zabrani automobile sa dizel motorima do 2020. godine. Trenutno, grad naplaćuje vozačima koji voze ovakve automobile 12,5 dolara dnevno ako se voze tokom najvećih gužvi.

8. Brisel

Posle Kopenhagena, ovo je drugi evropski grad sa najvećom pešačkom zonom. Brisel je najavio da će 2018. godine početi sa zabranom dizel motora.

9. Berlin

Nemačka prestonica je 2008. godine u jednoj zoni zabranila sva vozila koja ne ispunjavaju državne standarde o zagađenju, a to područje obuhvata 34 kvadratna kilometra gradskog centra u kojem živi jedna trećina stanovnika Berlina.

10. Meksiko

Gradske vlasti su 2016. godine odlučile da zabrane određenom broju automobila da voze u centar grada dva radna dana svake nedelje i dve subote u mesecu.

11. Bogota

Bogota ima više od 300 kilometara biciklističke staze, a 2013. godine uvedena je i zabrana nekim automobilima da voze tokom najvećih gužvi.

12. San Francisko

San Francisko želi da zabrani saobraćanje automobilima kroz jedno od najprometnijih gradskih ulica. Grad ima 200 kilometara biciklističkih staza.

13. Njujork

Njujork ne planira da zabrani vožnju automobilima u skorije vreme, ali povećava broj pešačkih zona, kao i biciklističkih staza, metroa i autobusa.

Napišite komentar