najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Upravljanje autom pomoću misli? (Video)

Grupa kineskih profesora sa Univerziteta Nankai iz kineskog grada Tianjina, dve godine provela je na projektu automobila koji vozi samo pomoću misli. Za ovaj projekat osposobljen je kineski SUV Haval H9 (16 senzora), čitajući električne impulse mozga vozača, a koji se bežično pomoću kompjutera pretvara u upravljanje automobilom.

“Razvoj automobila koji voze pomoću misli višestruko je koristan, a mi možemo bolje da shvatimo funkcije vezane uz kontrolu mozga, kada se koristi za pokretanje automobila” komentarisao je jedan od profesora Duan Feng za Rojters. On objašnjava kako je ideja projekta – automobil koji vozi pomoću misli, zapravo bila da i nepokretne osobe mogu da upravljaju automobilima.

Fengov automobil vozi pomoću misli, ali za sada samo pravo, a o planovima za serijsku proizvodnju još nema planova. Nekoliko je razloga za to: 16 senzora je preveliki broj koji bi trebao da bude smanjen barem na pola, a dug je i proces učenja kako se koristi uređaj koji vozač stavlja na glavu. Pritom još uvek nije razvijena ni tehnologija koja omogućuje nekoliko mogućnosti ‘finijeg’ skretanja osim levo i desno, a nije još moguće ni određivati samo pomoću mozga brzinu kretanja.

Gledajući ovaj video zaključujemo- ipak se kreće.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike