U trendu

Velik pad proizvodnje automobila u Evropi

Proizvodnja automobila u Evropi mogla bi, zbog pada tražnje, ove godine da se smanji za četvrtinu, objavili su evropski proizvođači vozila. Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) ocenilo je da su programi "staro za novo", koji se sprovode u 13 evropskih zemalja, pomogli da poraste prodaja, najviše malih automobila, ali ipak nisu uspeli da u većoj meri uspore pad tražnje.
Prema podacima ovog udruženja, proizvodnja dostavnih vozila i kamiona je u prvom kvartalu više nego prepolovljena, dok je proizvodnja automobila smanjena za 31 odsto, konkretno na 3,1 milion vozila. Prodaja automobila smanjena je za 17,2 odsto u poređenju s prvim tromesečjem 2008. godine. ACEA očekuje da za celu 2009. godinu proizvodnja automobila padne za 25 odsto, a kamiona, dostavnih vozila i autobusa najmanje za 50 odsto, jer njihovi proizvođači ne rade zamenu starih vozila novim. Proizvođači strahuju i od potencijalnog velikog pada tražnje početkom iduće godine, ako podsticaji kupcima ne budu ukinuti postepeno.
Programi "staro za novo" pomogli su proizvođačima manjih, jeftinijih i energetski štedljivijih vozila da uzmu veći deo tržišta automobila. Od početka godine do kraja maja mali automobili su u ukupnoj prodaji imali udeo od rekordnih 44,9 odsto. Podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila pokazuju i da su britanske fabrike najviše smanjile proizvodnju kola. U Velikoj Britaniji proizvodnja je pala za 57 odsto, u Francuskoj za 46 odsto, Španiji za 40 odsto, Italiji za 38 odsto, a u Nemačkoj za 32 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.