U trendu

„Vinjete u istoriju, ovako će naplaćivati cela EU“

Direktor Hrvatskih auto-puteva Boris Huzjan izjavio je danas da se na nivou cele Evropske unije priprema promena sistema naplate korišćenja auto-puteva.

U kontekstu razvoja modela naplate putarine za sve vrste vozila, važno je istaći da je predlogom nove direktive Evropskog parlamenta planirano da u skoroj budućnosti plaćanje putarine bude moguće jedino po modelu pređene deonice autoputa, a ne naplata za određeni period korišćenja, rekao je Huzjan, piše Jutarnji list.

Prema Huzjanu, takav sistem već postoji u Hrvatskoj.

„Resorno ministarstvo je u sklopu svih reformi koje sprovodimo raspisalo javni poziv za iskazivanje interesa za izradu studije razvoja elektronskog sistema naplate putarine u Hrvatskoj“, naglasio je Huzjan.

Namera je, kako je istakao Huzjan, da se unapredi postojeći sistem naplate putarine, a studija će, dodao je on, da pokaže koji je oblik elektronskog sistema naplate najpogodniji za autoputeve, uvažavajući nove tehnologije, piše Jutarnji list.

(Tanjug)

1 komentar
  1. GMRR

    USA – Illinois i okolne savezne drzave imaju sistem elektronske naplate koji važi u nekoliko saveznih država, zove se „Ipass“. Putarina se skida sa individualnog uređaja i ako vozilo ide 100 km na sat, znači nema zaustavljanja, gužvi i sl. Uređaj za naplatu putarine je vezan za vozačevu kreditnu karticu, tako da se dopuna istog vrši automatski. Znači, sve već postoji..

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike