U trendu

Volvo PCC – kad đavo odnese šalu!

Volvo PCC (Performance Concept Car), koji je prvi put prikazan na proteklom sajmu automobila u Ženevi, je najsportskiji i najdinamičniji Volvo svih vremena. Šveđani svog novog snagatora opisuju kao „plavi grom iz vedra neba“, što nije preterano imajući u vidu da ovaj automobil na bazi limuzine S60 toliko puca od snage, da bi tipični vozači ove marke (porodični ljudi) mogli biti prilično iritirani.

Ovaj auto sa „suptilnim trkačkim izgledom“, kako ga opisuje proizvođač, s pravom nosi atribut High-Performance. Ispod poklopca motora je smešten petocilindarski motor zapremine 2,5 litara, snage 300 KS (222 kW) i obrtnog momenta od 400 Nm. Kako se ovi podaci odražavaju na ubrzanje ili maksimalnu brzinu, Volvo za sada taji, ali se da naslutiti da bi se i Schumacher za njegovim volanom osećao kao kod kuće ili bolje rečeno, kao na radnom mestu.

Ali zato Šveđani ne štede reči hvale za rafinirane tehničke detalje koje su smestili u svoju studiju. Tako je vozilo opremljeno stalnim pogonom na sva četiri točka, dok se obrtni moment na podlogu prenosi preko šestostepenog menjača. Pogon je elektronski regulisan, a upravljanje je povezano sa brojnim regulacionim i sigurnosnim sistemima misterioznih naziva, kao npr. Four-C („Continously Controlled Chassis Concept“) ili DSTC („Dynamic Stability and Traction Control“). Four-C funkcioniše tako što mikroprocesori u ritmu od dve milisekunde kontrolišu egzaktni položaj točkova i zatim prilagođavaju amortizaciju tako da je u svakom trenutku obezbeđen najbolji mogući kontakt vozila sa podlogom, dok akronimom DSTC Šveđani označavaju sistem elektronske stabilizacije (kod nekih drugih proizvođača se naziva ESP).

Manje-više neuobičajena tehnika je, međutim, spakovana pod uobičajenim dizajnom. Očigledno iz želje da se očuva nenametljiva pojava, aerodinamika vozila je poboljšana brojnim manje spektakularnim detaljima, kao npr. glatkom površinom dna vozila i dodatnim otvorima za vazduh u prednjem braniku. Upadljive su jedino dve četvrtaste hromirane izduvne cevi, kao i magnezijumske felne od 19 coli, na koje su navučeni pneumatici 245.

Dok pneumatici aludiraju na trkačku pistu, u unutrašnjosti švedske strele vladaju plemenitost i komfor. Najmarkantniji detalji su sportska kožna sedišta, instrument-tabla presvučena kožom i, koliko da se sasvim ne izgubi duh trkačke staze, papučice od aluminijuma. Ova studija se nedvosmisleno obraća mlađoj publici stavljajući do znanja da i jedan Volvo može da bude seksi i da ne mora uvek da bude dobro oklopljena drumska krstarica.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike