U trendu

Volvo SCC – videti i biti viđen

Volvo SCC (Safety Concept Car), koji je svoju svetsku premijeru slavio januara 2001. na sajmu automobila u Detroitu, napravljen je za oko i to ne samo zbog svoje markantne pojave. Za skladne linije ovog 4,29 metara dugog kupea odgovoran je Volvo Concept-Center u Kaliforniji, koji je već kreirao i prelepu limuzinu S60. Šef dizajna Peter Horbury ističe da „SCC pokazuje da bezbednost može da izgleda i seksi, uzbudljivo i cool. To je auto koji se sa ponosom pokazuje komšiji“. I zaista, dok su ranije kupci Volvo-a morali da veruju na reč da se voze u jednom izuzetno bezbednom autu, kod modela SCC sigurnosni aspekti su uočljivi na prvi pogled.

Najbolji primer za to su prozirni stubovi vetrobrana, koji se sastoje od metala i pleksiglasa, i nakon kratke faze privikavanja stvaraju gotovo neprekidnu polukružnu perspektivu prema napred. Isti efekat je postignut i što se tiče pogleda preko ramena. Ukoliko bi se, međutim, ipak neki auto neprimećeno prikrao u mrtvi ugao, senzori u spoljašnjim retrovizorima o tome odmah zvučno i vizuelno obaveštavaju vozača, tako da su neprijatna iznenađenja prilikom preticanja praktično nemoguća. Zvučni signal signalizira i kada prednja kamera registruje odstupanje od pravolinijskog kursa.

U mraku, što se brže vozi, farovi automatski pojačavaju intenzitet osvetljenja i sužavaju snop svetla, dok ga u gradskom saobraćaju proširuju. Osim toga, prilikom skretanja ili ulaska u krivinu farovi automatski prate trag točkova. Infracrveni farovi, kao i tzv. Night-Vision-Display koji je smešten u donjem delu vetrobrana, prikazuju objekte koji su i pored snažnih farova teže uočljivi u mraku. Mini-kamere koje su ugrađene u nosače krova i spoljašnje retrovizore, na monitoru ispred vozača prikazuju da li se iza ili pored vozila nalaze deca, životinje, prepreke, i sl.

Pedantni Šveđani su se potrudili da vozaču dodatno obezbede najbolju moguću preglednost time što su ugradili specijalni sistem za pronalaženje optimalnog položaja sedenja. Senzori na osnovu položaja očiju vozača pomeraju sedište, približavaju ili udaljavaju papučice, volan i ručicu menjača, i dovode ih u idealan položaj! Jedina primedba koju bi neka cepidlaka mogla da stavi na to je što se ovaj postupak ne odvija automatski, već pritiskom na dugme.

Mislilo se i na zaštitu pešaka i biciklista prilikom sudara, za koje će se starati spoljašnji vazdušni jastuk smešten između poklopca motora i vetrobrana. Ovaj dupke puni Hightech-paket zaokružuju sistem upozorenja od sudara, ulazak u vozilo bez ključa i daljinski upravljač koji se može pretvoriti u Personal Communicator (VPC). Pomoću senzora za otiske prstiju mogu se memorisati lična podešavanja, a brigu za zaštitu od krađe preuzima akustični detektor, koji je toliko osetljiv, da registruje čak i otkucaje srca, što ujedno čini nemogućim da rasejani vozač u autu zaboravi dete ili psa.
Dakle, ne radi se samo o autu za oko, nego i za srce.

Slične teme:

  • Novi Volvo S60
  • A kako se Vama sviđa Volvo ACC?
  • Volvo PCC – kad đavo odnese šalu!

  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike