U trendu

Vozite pažljivo – sačuvaćete i sebe i druge (2)

Iako je, statistički gledano, nemoguće u potpunosti izbeći saobraćajne incidente, posebno ako ste aktivan učesnik u saobraćaju i provodite puno vremena u automobilu, što danas većina nas i čini, ipak je moguće znatno smanjiti mogućnost njihovog nastanka. Saveti koje vam ovde donosimo mogu vam pomoći da vaša vožnja bude sigurnija. Mada će većina ovih saveta mnogima od vas delovati kao mlaćenje prazne slame i soljenje pameti, ipak nije loše još jednom ih ponoviti za one koji su upoznati s njima, a za one kojima je to novost – da počnu da ih primenjuju. Previše života se svakog dana gasi na našim putevima da bismo mogli da ignorišemo činjenicu da smo postali bahati i agresivni i da premalo vodimo računa o svom životu ali i tuđim životima. Baš zbog toga je potrebno u svakoj prilici podsetiti i ponovo spomenuti one osnovne postulate koji mogu da spasu vaš ili tuđi život.
Razvijte osećaj za saobraćaj – nije potrebno da budete vidoviti da biste predvideli manevar nekog nervoznog vozača u pokušaju prestizanja šlepera koji vam ide u susret, a iza kojeg se vuče čitava kolona. Budite spremni da kočite ili da se pomerate svojim vozilom u stranu. Takođe, pokušajte da procenite druge vozače prema stanju u kojem se nalazi njihovo vozilo. Malo koji savestan vozač upravlja automobilom koji je sa svih strana ulubljen ili izgreban.
Podesite vozačko sedište – ispravna vozačeva pozicija je osnovni preduslov za sigurnu vožnju i mogućnost izvođenja pravovremenog manevra. Potrebno je namestiti naslon sedišta strmo, kako bi vam leđa bila ravna da ne biste bili zavaljeni u sedište. Prednost je ako sedište možete da privučete što više B nosaču automobila, kako biste bili zaštićeniji u slučaju bočnog sudara.
Ipak, najbitnije je da ne budete toliko daleko od upravljača da ne možete njime da rukujete kako treba. Laktovi ispruženih ruku, dok su vam leđa ravna i naslonjena na naslon sedišta, trebalo bi da padaju preko upravljača. Takođe, noge treba da budu u položaju da maksimalnom snagom s lakoćom možete da stisnete kočnicu, a da vam je glava barem čitav opruženi dlan udaljena od krova (15-20 cm).
Na kraju, sigurnosni pojas treba da ide, kada je zategnut, preko kostiju karlice i ključne kosti, a da pri tom nemate nikakve ključeve, mobilni telefon ili neke druge tvrde predmete u džepu. Ispravna pozicija za upravljačem garantuje da u slučaju frontalnog sudara nećete podleteti pod pojas. Upravljač nemojte držati u položaju deset i dva sata, već devet i tri.
Izbegavajte noćnu vožnju – statistički gledano, najveći broj saobraćajnih incidenata događa se u noćnim satima, zbog umora ili ograničene vidljivosti. Takođe, treba biti i na oprezu zbog vozača koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, ali i mladih vozača, koji se, kako često pokazuju crne hronike, ne libe da projure kroz crveno svetlo ili da jurcaju po ulicama i putevima kada ima manje vozila na njima, a to je najčešće noću.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike