najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

VW kola širom sveta imaju novi problem

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) će opozvati 800.000 vozila širom sveta zbog potencijalnog kvara na mehanizmu pedala.

Opoziv se odnosi na 391.000 vozila marke “tuareg” i na preko 400.000 modela “porše kajen” proizvedenih u periodu od 2011. godine do 2016. godine, prenosi agencija Frans pres.

Inače, američke vlasti su produžile rok VW-u do 21. aprila za dostavljanje plana popravke oko 600.000 vozila u SAD, kod kojih je ustanovljena viši nivo emisije zagađujućih gasova od dozvoljenog zakonom, zbog instaliranog “prevarantskog” softvera.

Produženje je usledilo pošto je danas istekao ranije utvrđen rok za dostavu takvog plana.

VW je, takođe, suočen sa tužbom američkog ministarstva pravde, koje je u januaru optužilo nemačku kompaniju za kršenje zakona o zaštiti životne sredine.

Nemačka kompanija je još u septembru prošle godine priznala postojanje “prevarantskog” softvera u svojim automobilima, koji umanjuje emisiju toksičnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Međutim, prilikom vožnje na otvorenom putu, softver dozvoljava emisiju štetnih gasova koja je do 40 odsto veća od dozvoljene.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike