U trendu

Završena trka Formule 1 u Istambulu

Od 2005. godine Istambul je jedan od gradova u kojima se održavaju popularne i atraktivne trke Formule 1. U ovom gradu trka se održava na stazi „Istanbul Racing Circuit“, a zanimljivo je da je to jedna od tri staze trka Formule 1 po kojima takmičari voze u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Po kalendaru trka u ovoj kategoriji za 2007. godinu ona je ove sezone održana 26. avgusta.
„Istanbul Racing Circuit“ je staza napravljena na brdovitom terenu azijskog dela Istambula, s visinskom razlikom od 43 metra. Duga je 5.340 metara, sa 14 krivina, a ukupna površina na kojoj je postavljena iznosi preko 2.200.000 metara kvadratnih. Smatra se najbezbednijom stazom Formule 1 (sa 124.000 pneumatika duž staze i zaštitama od izletanja). Ravan plato na startu dug je 655,5 metara. Trke Formule 1 ne mogu se ni zamisliti bez gledalaca, pa je u ovom slučaju kapacitet glavne tribine za gledaoce oko 30.000 mesta. Za privilegovane su postavljene i lože na sedam spratova, a ukupan broj gledalaca na svim tribinama iznosi oko 130.000.
Po pravilu, glavnoj trci prethodila je kvalifikaciona – za određivanje startne pozicije takmičara. Prvo mesto na startu pripalo je Ferrari-jevom vozaču Felipeu Masi (Felipe Massa), drugo Luisu Hamiltonu (Lewis Hamilton) iz Mc Laren-a, dok se na trećoj poziciji našao Kimi Raikonen (Kimi Raikkonen), takođe iz Ferrari-ja. Fernando Alonso (Fernando Alonso), šampion Formule 1 (trenutni), našao se tek na četvrtoj poziciji. Pobednik kvalifikacione trke prešao je stazu za jedan sat i 27,329 minuta, dok je poslednji od 22 takmičara bio sporiji za nešto više od četiri minuta. Pri tom je ostvarena maksimalna brzina od 323 km/h (Alonso).
Kvalifikacije su, svakako, vrlo značajne zbog osvajanja startne pozicije, ali je ipak sama trka najvažnija. I, kao što se često događa, ume da donese prava iznenađenja. U ovom slučaju iznenađenje se dogodilo Hamiltonu (drugi u kvalifikacijama), kada mu je 16 krugova pre kraja pukla guma. Međutim, on je i pored toga zauzeo peto mesto. Felipe Masa je, vodeći sve vreme, uspeo da osvoji svoj treći gran pri u ovoj sezoni (peti u karijeri). Za njim se našao njegov klupski drug Raikonen, a na trećoj poziciji Fernando Alonso. Podsetimo se da je Felipe Masa pobednik i prošlogodišnje trke u Istanbulu, a da su se iza njega našli Alonso i Mihael Šumaher (Michael Schumacher).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.