Jezik – stil

Dešava se, s vremena na vreme, da sretnemo osobu koja deluje šarmantno po eleganciji sa kojom se oblači ili po nekim fizičkim karakteristikama kojima je obdarena, ali čim otvori usta izgubi svu svoju lepotu zbog psovki, vulgarnosti, pogrešnog sklopa rečenice, praznih i neinteresantnih argumenata, ili pak promrmljanih i nerazumljivih rečenica; ili zato što deluje rastreseno i kao da se dosađuje. Sve to, prirodno, stavlja na tešku probu sve simpatije koje je u početku stekla.

Još uvek ne govorimo o jeziku, već o načinu govora: dobra komunikacija sa drugima pretpostavlja i jedno i drugo, reči, ali i boju glasa, akcenat, karakter reči. Ako jedno od ta dva nedostaje, drugi nas neće čuti.

Prijatna intonacija, elegantan i rastegljiv govor, sposobnost da se jednostavno ali ne banalno izražavamo, podižu nam vrednost kako na profesionalnom tako i na društvenom planu.

U sledećem nastavku prelazimo na sam način izražavanja: put ka „jezičkoj sposobnosti“ svakako je dug, ali se ipak mogu izneti neka opšta zapažanja i navesti neke korisne mere predostrožnosti koje treba preduzeti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike