Telefoniranje na poslu

Telefon, PC, faks, fotokopir-mašina: to su sprave neophodne u svakom radnom ambijentu, koje nisu uvek u razmerama na svakog radnika po jedna.

Kad je telefon u pitanju, nema puno pravila ali su bitna.

Nemojte davati svoj broj sa posla svima: provešćete dobar deo radnog vremena na telefonu.

Kada dobijete privatni poziv, nemojte dužiti i to isto nametnite i svom sagovorniku, ljubazno ali odlučno.

Isto, međutim, važi i za poslovne pozive: često se dešava da se gubi vreme u praznoj priči jer nemate sve detalje pred sobom. Zbog toga je dobro pre razgovora napraviti spisak stvari o kojima ćete razgovarati: steći ćete slavu konkretne osobe, koja ume da uštedi vreme i sebi i drugima.

Ljubazno je sa Vaše strane preuzeti poziv za odsutne kolege: dovoljno je da zapišete ime i prezime onoga ko zove, razlog poziva, datum i čas na blokčiću, i ostavite ga na odgovarajućem radnom stolu.

Može vam se desiti i da budete nekome „filter“, tj. da morate da izmišljate izvinjenja i opravdanja za nečiji tuđi neželjeni poziv. Ima tipičnih fraza koje su već toliko puta korišćene da su već otrcane i očigledno lažne (klasičan primer je „Gospodin X je na sastanku“, koji u stopu prati fraza „samo trenutak, da pogledam“ i „nažalost, upravo je izašao“): upotrebite umesto toga malo više mašte.

Što se vas samih tiče, pokušajte da se ne izvlačite od neželjenih poziva: dobićete na stilu, kao i na imidžu odlučne osobe.

Poslednje pravilo, ali ne po redu važnosti: izbegavajte međugradske razgovore na poslu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike