U trendu

U kancelariji: prvi dan na poslu

Od trenutka kada uđete u kancelariju, neophodno je da stvorite odnose imajući na umu osnovnu pretpostavku: zajednički boravak na poslu traje više sati u toku dana, više dana u nedelji, više nedelja u godini, mnogo godina u toku života.

Zbog toga je neophodno da se od samog početka stvorite pozitivne, prijateljske i opuštene odnose. Započećemo, naravno, od prvog dana na novom poslu.

Bilo da dolazimo kao početnik bilo da uđemo na vrata već ovenčani slavom i iskustvom (štaviše, upravo tada), naš stav bi morao da bude maksimalno diskretan: nije došao terminator.

Pravilo lepog ponašanja je da odmah naučimo imena i prezimena prisutnih: to će novajliji pružiti sigurnost i osvojiće simpatije kolega, koji uvek imaju problem da prihvate pridošlice, i s njima odmah učvrste neke odnose za koje nigde ne piše da se moraju uspostavljati.

Radije izbegavajte „duhovitost“ tipa američkih koledža, gde osobe koje se prvi put u životu vide vrište od smeha, tapšu jedna drugu po ramenu, postavljaju pitanja „kako je“ bez očekivanja odgovora, i prave galamu kao da su na utakmici.

Od strane prisutnih kolega bilo bi lepo da neko pokaže novom radniku sve prostorije, da ga predstavi, da mu diskretno stavi do znanja na šta da obrati pažnju: od ljudi do mašine za kafu.

Među kolegama je najbolje biti na „ti“, ali starijima ipak treba persirati, i sačekati da sama ta osoba pređe na manje formalno oslovljavanje.

Bez preterivanja sa stavom ponosnog školarca koji želi da pokaže kako uči u rekordnom roku, dobro je brzo naučiti sopstveni posao i dužnosti drugih: utisak koji se time dobija je koristan, te će novajlija odmah shvatiti kome da se obrati u slučaju potrebe. I što se ovoga tiče važi pravilo diskrecije i odmerenosti: nemojte svoje najbliže kolege da obasipate pitanjima (ni molećivim, ni zapovedničkim tonom), nego se potrudite da i sami nešto naučite (ali opet s merom: ko to stalno radi odaje utisak kao da želi da se izoluje ili da pokaže kako bog-zna-koliko vredi nakon tri dana), nemojte se praviti da skoro sve znate: stvaranje klime potencijalne saradnje je takođe faktor uspeha, doneće vam poštovanje i vremenom ćete osvojiti simpatije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike