U trendu

10 roditeljskih grešaka koje morate sada da izbegnete, da kasnije ne bi zažalili

Bolje je istaći ono što ne bismo smeli da radimo, nego da dozvoljavamo svakakve stvari, bar kada su deca u pitanju. Ovo su greške koje bi roditelji morali da izbegavaju, kako njihovi naslednici ne bi u adolescenciji bili baš nepodnošljivi. To bi se svakako roditeljima obilo o glavu, prenosi Index.

1. Ako ćete biti preterano razdražljivi na sve dečje nestašluke, očekujte da će biti tajnovitiji, sa manje poverenja u vas.

2. Ako je vaše dete stidljivo, pomalo bojažljivo i neodlučno, probajte da smanjite strasti i prestanite da činite za njega ono za šta bi dete trebalo samo da se uhvati u koštac.

3. Ako detetu stalno kupujete ono što poželi, a opet, stalno ga viđate kako uzima tuđe, to je zato što detetu ne dajete izbor. Dete mora da zna da odabere između … ili…

4. Ako vaše dete često pokazuje zavist i ljubomoru u odnosu na druge, možda je to zato što ih prečesto upoređujete sa drugima.

5. Ako je vaše dete često bezobrazno, možda samo sledi primer starijih iz svoje porodice.

6. Ako se vaše dete često ponaša vrlo iritantno, mrzovoljno, sa manjkom strpljenja, možda je to zato što jednostavno ne zna drugačije da se istakne.

7. Ako vaše dete često laže, u periodu kada bi već trebalo da zna jasnu razliku između sitnih, dečjih izmišljotina i realnosti, možda je to zato što ste previše burno reagovali na svaku njegovu grešku. Tada se deca jednostavno boje da priznaju istinu.

8. Ako vaše dete ne poštuje nikoga oko sebe, možda je to zato što im vi govorite šta da čine sami sa sobom, bez uvažavanja i zanimanja za njihova osećanja.

9. Ako vaše dete ne zna da se izbori za sebe, možda je to zato što ih prečesto ućutkavate pred drugima. Čak i pred braćom i sestrama.

10. Ako sada upravo pokušavate da mislite njihovom glavom (dete ne želi da ide na fudbal, draže mu je crtanje, ali valjda roditelj zna šta je bolje za njega)… za 18 godina mogli biste da se nađete u ovakvoj situaciji:

Punoletan čovek koji ne zna kud bi sa sobom, šta bi sa sobom i kako bi najbolje pronašao svoje mesto u društvu, a vi ćete ga zapravo videti kao lenjog, pasivnog, besposlenog i praktično već sada beskorisnog čoveka i dalje nećete razumeti da dete jednostavno drugačije ne zna.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike