najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

5 najvećih grešaka razvedenih roditelja

Razvod kao kraj veze između partnera nije lak, naročito ako iz tog braka ostaju deca. Deci razvod roditelja može veoma teško pasti i ona često najviše pate i tuguju zbog razvoda.

Odlazak jednog od roditelja iz kuće deci ostavlja prazninu koju ona osećaju u sebi i koja ih dugo prati. Mnoga deca ožiljke razvoda nose u sebi i u odraslom dobu.

Međutim, ukoliko je razvod već neminovan, postoje načini da bude bez dugoročnih emotivnih posledica po decu.

Američki psihoterapeut Geri Njuman iznosi neke savete roditeljima kako bi deca što manje patila:

1. Ne smete da dozvolite da vaše dete bude glasnik: ukoliko dete koristite kao prenosioca poruka ili pitanja bivšem partneru, onda ga nesvesno uvlačite u moguću raspravu, što kod deteta može izazvati emocionalni stres, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim stvarima. Deca se tada osećaju kao aktivni učesnici moguće rasprave ili debate. Savet svim razvedenim roditeljima jeste da međusobnu komunikaciju obavljaju direktno, ako ne u razgovoru, onda preko poruka ili i-mejla. Na taj način izbegava se umešanost deteta u razgovor, što može da ga štiti od mogućih rasprava.

2. Ne uvlačite dete u lične emocije: ukoliko se osećate povređeno ili uvređeno od strane bivšeg supružnika, nemojte lična osećanja i frustracije pokazivati pred decom. Bez obzira na to kako se osećate, trebalo bi da se ponašate kao odgovorni roditelj. Taj okvir roditeljstva pred decom ne smete ispustiti jer bi eventualne promene kod vas uticale i na promene kod dece, a u većini slučajeva to utiče negativno.

3. Potrudite se da vas deca razumeju: osećanja dece posle razvoda su pomešana. Saslušajte ih, ne namećite im svoje misli i nikada nemojte kritikovati svog bivšeg supružnika. Kritikom bivšeg ili bivše kritikujete i dete jer je ono sastavni deo ličnosti i te polovine koju kritikujete ili osuđujete. Ukoliko imate neku novu osobu u životu, saslušajte dečje mišljenje o toj osobi i objasnite mu iskreno šta ta osoba sada vama znači. Naravno, dete treba da oseća da vam je ono uvek na prvom mestu u životu, pa onda svi ostali.

4. Izbegnite posetu široj rodbini sa svojim detetom: ukoliko vreme sa detetom provedete u poseti svojoj rodbini gde će se komentarisati vaš brak ili vaše trenutno stanje, to može biti pogrešno. Dete se tada oseća kao neka zaostavština iz prethodnog perioda, a ne kao sadašnji i budući sastavni deo vašeg života. Neka vam period sa decom bude ispunjen igrom, zabavom i opuštenom atmosferom. Ukoliko je dete tinejdžer, onda vreme treba ispuniti edukacijom, savetima i razgovorima o njegovoj budućnosti i željama.

5. Objasnite i ne skrivajte svoje greške: skoro svi razvedeni roditelji nesvesno prave greške u postupcima prema svojoj deci. Mnogi misle da će deca to zaboraviti, ali tu greše jer ukoliko im se ne objasni greška, vrlo lako je zapamte, naljute se i onda ljutnju na vas i loše mišljenje o vama nose u sebi godinama.

Ako ste napravili gršku, važno je uraditi sledeće:

  • kažite da vam je žao i recite ključnu reč “izvini”
  • objasnite detaljno šta ste uradili pogrešno
  • uključite svoje dete kao sudiju u vaše ponašanje, na primer, ako počnete loše da govorite o bivšem supružniku, neka dete podigne ruku i da vam znak za tajm-aut kako biste uvideli gde ste pogrešili i kako ne biste ponovili istu grešku

Zaključak
Samim razvodom šteta je već načinjena, Međutim, pravim i odgovornim postupcima, i kao razvedeni roditelj svoje dete možete izvesti na pravi put.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike