U trendu

Bez pretrpanog rasporeda za dete

Danas se sve češće dešava da deca imaju pretrpan raspored, i to od ranih dana. Časovi ovoga, časovi onoga, trening, muzička škola, baletska škola – previše obaveza koje ne samo da su prenaporne za dete već mu ne ostavljaju nimalo vremena kada može da ne radi ništa, da samo smišlja šta će da radi, a upravo to je vreme kada se razvija dečija kreativnost.

Neki bi rekli da deca imaju ovako pretrpane rasporede zato što to olakšava lenjim roditeljima da ne moraju da se brinu gde i s kim im je dete, čime se bavi, hoće li upasti u neku nevolju… Ali, nije reč samo o tome. I roditelji dece rade od jutra do prekosutra i nije im uvek moguće da nađu vreme (to jest, to vreme provode na poslu – ili će toliko vremena provoditi na poslu, ili će dobiti otkaz) da ga provedu sa svojim detetom, i boje se šta će biti s njihovim mališanom ako bude prepušten sam sebi dobar deo dana.

Nekada je to bio manji problem, jer bi se dete jednostavno u obližnjem parkiću igralo s drugovima, ali parkića je sve manje, zamenjuju ih lokacije koje nisu za dečiju igru, plus i njegovi drugovi verovatno već imaju sopstvene pretrpane rasporede (i njihovi roditelji smatraju da je bolje da im dete uči jezike, muziku, rad na kompjuteru, trenira nešto, nego da bude prepušteno ulici) i ne mogu da se igraju s njim.

Dete s toliko mnogo aktivnosti naučiće puno toga što bi kasnije moglo da mu bude korisno u životu, ali neophodno je i ostaviti mu neko vreme samo za sebe. Ako ste skloni tome da pravite raspored za svoje dete, možda biste mogli da u taj raspored ukalkulišete i vreme kada će se dete samo zabavljati, samo sebi pronalaziti zanimaciju. To nije vreme koje vi morate provesti s njim; zapravo, za decu je bitno da nauče da provode vreme sama sa sobom, da se ne dosađuju kad su sama, a to je jako teško naučiti ako je dete konstantno u nečijem društvu.

Ima dece kojoj to lako ide, recimo, još kao sasvim mala nemaju ništa protiv da duže vreme sede i kao da ništa ne rade – nekada kasnije ispadne da su zapravo pažljivo upijala sve oko sebe i tako stekla izvanrednu sposobnost zapažanja detalja. Drugoj deci to ide teže, stalno hoće društvo i da ih neko zabavlja; ukoliko im se u tome popusti, odrastu u osobe koje ne podnose kad su same, i radije će biti i u društvu koje im uopšte ne odgovara, u kome bivaju povređeni, nego da budu bez ikoga u blizini.

Neka vrsta rasporeda za dete jeste korisna, i može vašem mališanu pomoći na više načina. Samo, dobro je setiti se da u taj raspored ubacite i vreme kada će dete biti prepušteno samo sebi (svakako da treba da bude bezbedno i tokom tog vremena, i da dužina tog perioda treba da bude prilagođena uzrastu deteta), jer tada može da razvije svoje kreativne impulse, kao i da nauči da biti sam nije nešto čega se treba užasavati, već ima i svojih lepih strana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar