najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li odgajamo nesposobnu decu?

De trećine roditelja smatra da decu ne treba držati pod staklenim zvonom. Međutim, verovatnost da će ih držati unutra tri puta je veća nego u vreme kada su njih odgajali njihovi roditelji.

Anketiranje britanskih roditelja provela je farmaceutska kompanija Omega Farma. Četrdeset posto roditelja reklo je da im deca provode napolju manje od pet sati nedeljno, uključujući školske odmore i treninge. Samo nekolicina njih seća se da je imala iste navike kada je u pitanju boravak na otvorenom.

Samo četvrtina roditelja dopustila je deci vožnju skejta bez štitnika, a trećina je pustila decu da se igraju loptom u mirnoj ulici ili ih poslala u prodavnicu. Istraživanje je otkrilo i da bi veliki broj roditelja zabranilo deci bavljenje ragbijem ili jahanjem u slučaju da se povrede.

Jedan od 13 ispitanika rekao je da nikada ne dopušta deci igru napolju, dok je samo dva posto roditelja reklo da su oni imali takve zabrane.

Broj nesreća značajno smanjen, ali roditelji misle da su ulice nesigurnije

Većina roditelja procenjuje da je u igri provodila najmanje 11 sati nedeljno, a veliki deo seća se da je napolju provelo najmanje 16 sati. Isto je istraživanje pokazalo da gotovo polovina roditelja nikada nije pustila dete sa početnim simptomima prehlade u školu, a samo četvrtina je dopustila detetu da im pomogne pri kuvanju ili pripremanju hrane.

Iako je broj saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji značajno pao od 1980-ih godina, kao i kriminal, mnogi roditelji ulicu smatraju manje sigurnom nego što je nekada bila, prenose mediji.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Gledajte sada; pod jedan, moje dijete vozi trkači bicikl, a između tretira kompjuter na razne načine; drugo dijete se dere, upravo tako, sa susjednog balkona dozivajući neku žensku osobu i šalje joj puse kad ga opomenem sa “dječko, molim te ne galami toliko…”; ostali klinci, vršnjaci ili šta li već… ganjaju fudbal na platou kod parkinga naše zgrade- napominjem, deset je sati i već je mrak a oni koriste baterijske lampe ne bi li išta vidjeli pred sobom… ostaju do pola jedanaest i uzvikuju u pauzama “epi-lepsija”. Moja tročlana porodica je u sitnim satima na kompu… i ko je tu “normalan” po propisu i ništa mu ne fali. hm! Stakleno zvono u današnje vrijeme je “sumnjiva rabota”… zato što je to nemoguće i još nije izmišljeno, a nauka namjerno pravi zvrčku jer zaostaje za našim razvojem i LIČNIM MIŠLJENJEM na koje niko nema uticaja, pa čak ni “istomišljenici”. Svi mi smo nesebični i samostalni… kad pogledamo u zvijezde nad nama i tlo pod nogama. Dakle, čvrsto na zemlji i samo naprijed!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike