najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Deca su prve žrtve klimatskih promena

Deca su prve žrtve globalnog otopljavanja, upozorava Međunarodni fond za decu i omladinu (Unicef), navodeći da 690 miliona dece živi u oblastima u kojima se posledice klimatskih promena najviše osećaju.

Oko 530 miliona dece živi u zemljama, mahom azijskih, koje su redovno na udaru katastrofalnih poplava, a 160 miliona njih u zonama velikih suša, pre svega u Africi, ističe se u studiji koju je objavio Unicef.

“Broj dece izloženo klimatskim opasnostima je zabrinjavajući”, napominje svetska organizacija i dodaje da su “deca ta koja će najviše patiti zbog klimatskih promena”.

“Ona već sada snose posledice tih promena”, stoji u studiji.

Ekstremni klimatski fenomeni, pojačani porastom globalnih temperatura – uragani, poplave, suše, toplotni udari, ubrazavaju  širenje dečijih bolesti kao što su malarija, neuhranjenost, akutna dijareja i upala pluća.

Suša uništava useve i utiče na vrtoglavi rast cena životnih namirnica, pogoršavajući neuhranjenost koja je odgovorna za polovinu smrtnih slučajeva kod dece mlađe od pet godina u svetu, podseća Unicef.

Unicef zato smatra da treba dati “prioritet adaptaciji klimatskim promenama kako bi se izašlo u susret potrebama najosetljivijih članova društva – deci”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike