U trendu

Dobro razmislite pre nego što objavite ovih 10 fotografija svog deteta na internetu

Možda nam se u nekom trenutku učini da je određena fotografija našeg deteta tako slatka i lepa da je prava šteta da je ne podelimo sa prijateljima na Fejsbuku.

Međutim, pre nego što pritisnemo ‘objavi’ dobro je da se prvo zapitamo da li je to zaista najbolji potez i za sada i za budućnost deteta. Jer objava fotografija može imati ogroman uticaj na privatnost i bezbednost dece, i zbog toga što je više moguće treba izbegavati da decu izlažemo ovom vidu rizika.

Sajt Modernoroditeljstvo objavio je listu deset fotografija koje nikada ne bi trebalo da objavljujete na internetu.

Fotografije na kojima dete pravi ‘gluposti’

Iako se u tom trenutku vama može činiti kako je ovo savršena fotografija koju treba objaviti, to vam se vrlo lako može obiti o glavu.

Fotografije na kojima vaše dete radi urnebesne stvari sigurno će izazvati smeh kod vaših prijatelja, ali kako to može uticati na vaše dete?

Takve fotografije imaju tendenciju da postanu viralne, što znači da se dele i godinama nakon što ste ih objavili. Iako možda inicijalno delite tu fotografiju za zatvorenom grupom svojih Fejsbuk prijatelja, dovoljno je da jedan od njih napravi screenshot i podeli to sa svojim prijateljem, a on sa svojim i tako dalje.

Fotografija nastavlja da se deli javno bez vaše kontrole, a vi sigurno ne bi želili  da takve fotografije vašeg deteta obiđu svet. Zato oprezno sa njima.

Fotografije na kojima se vaše dete kupa

Dovoljno je reći samo jedno – bi li hteli da vaše fotografije iz kade neko javno objavi smatrajući da se vi nećete ljutiti?

Ako mislite da je to u redu, samo nastavite.

Ovi privatni trenuci treba da ostanu privatni s razlogom.

Fotografije koje mogu izazvati ismevanje vašeg deteta u budućnosti

Iako sada, kada je vaše dete malo, ovakve fotografije izgledaju bezazleno, kada odrastu, vaša deca mogu upravo zbog tih fotografija biti predmet podsmeha i maltretiranja vršnjaka.

Zato je pametno dvaput razmisliti pre nego što takvu fotografiju svog deteta objavite na internetu (makar i u svojoj zatvorenog grupi prijatelja).

Kada je vaše dete na noši ili u WC-u

Kako bi se vi osećali da vašu sliku iz WC-a neko postavi na Fejsbuk i taguje vas?

Ako smatrate da je to sasvim u redu, samo napred.

Kada je vaše dete bolesno

Zadatak nas roditelja je da zaštitimo svoju decu i pomognemo im kada su bolesni.

To znači da u takvim trenucima moramo poštovati i njihovu privatnost, umesto da takve fotografije objavljujemo na internetu.

Ako takvu fotografiju želite da podelite sa rodbinom ili bliskom prijateljicom, postoji mnogo primerenijih načina za to od javnog deljenja fotografije na društvenim mrežama.

Foto: sathyatripodi/pixabay,com

Fotografije sa društvom

Iako u ovakvim fotografijama nema ništa loše, moramo se zapitati jednu stvar. Možda svi roditelji nemaju iste stavove oko deljenja fotografija svoje dece, pa im neće biti drago ako upravo vi objavite njihovo dete na zajedničkoj fotografiji sa rođendana.

Ako pak osećate potrebu da podelite ovakve fotografije, najprije pitajte roditelje svakog deteta sa fotografije za dopuštenje.

Privatne poruke ili crteže vaše dece

Ako vaše dete nacrta čestitku ili napiše kako vas voli, to je toliko slatko da je svakako razlog da to podelite sa svima.

Međutim, u tom trenutku moramo se zapitati narušavamo li poverenje svog deteta? Hoće li se ono osećati  kao smo izneverili njegovo poverenje? Zato dobro razmislite pre no što pritisnete ‘objavi’.

Fotografije na kojima je vaše dete golo

Oko ovoga ne bi uopšte trebalo biti rasprave zbog mnogo razloga, ali postoje roditelji koji smatraju da je to u redu.

Iako je vaše dete malo i vi takve fotografije vidite kao nešto nevino, budite svesni da postoje ljudi koji se ne bi složili sa vama. Zbog toga ovakve fotografije ni u kojem slučaju nemojte deliti, ni sa kim!

Fotografije koje prikazuju školu ili vrtić u koji vaše dete ide

Ovde moramo paziti na osnovnu bezbednost ne samo vašeg, nego i stale dece. Izuzev malih mesta gde svi znaju u koju školu ili vrtić se, ide jer postoji samo jedan, sa deljenjem ovakvih fotografija moramo biti jako oprezni.

One mogu otkriti mnogo više nego što želite da podelite sa nepoznatim ljudima, pa budite oprezni. Sigurnost dece neka bude na prvom mestu.

Nezgode sa pelenom

Postoje određene vrste fotografija kojima nije mesto na internetu, a to su sve koje uključuju prikazivanje umazane pelene vašeg deteta.

Iako je možda odvikavanje od pelena zabavno vama, takve fotografije (ako ste ih već slikali) zadržite za sebe.

Na kraju ostaje pitanje koje i kakve fotografije dece možemo i smemo da objavljujemo na internetu.

Lični stavovi roditelja se razlikuju, ali većina stručnjaka savetuje da uopšte ne objavljujete fotgrafije svoje dece.

Ona zaslužuju privatnost, i iako nam se čini kako deljenje njihovih fotografija sada tu istu privatnost ne može narušiti, moramo im dopustiti upravo ono što smo i mi sami imali – mogućnost izbora.

Mogućnost izbora da jednog dana odluče da nemaju Fejsbuk profil i da budu anonimni u svetu gde privatnost ovog tipa postaje luksuz.

To je najmanje što im možemo pružiti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike