Dobro razmislite pre objave slika svoje dece na Fejsbuku

Koliko je internet jak i moćan mnogi nisu svesni. Posebno treba paziti sa deljenjem fotografija svoje dece. Stručnjaci upozoravaju da ih je lako ukrasti i koristiti u razne svrhe.

Pazite šta vam deca rade za kompjuterom, šta objavljuju i sa kime se dopisuju. Pedofili znaju da se predstavljaju kao deca i tako stiču poverenje svojih potencijalnih žrtava. Osim toga, fotografiju deteta lako mogu obraditi i staviti je u pornografski sadržaj. Kada bi dete to vidjelo, moglo bi kasnije imati velike psihičke posledice ili postati žrtva ismejavanja drugih što takođe jako loše utiče na psihu i samopoštovanje.

Roditelji u Francuskoj su upozoreni da smanje doživljaje sa objavljivanjem fotografija svoje dece na Fejsbuk. Tako je zakon o privatnosti vrlo strog i moglo bi se dogoditi da ta ista deca jednog dana tuže svoje roditelje, ocene li da te fotografije otkrivaju previše intimnih stvari. Mogli bi da traže odštetu ili čak kaznu zatvora.

– Za nekoliko godina deca bi lako mogla da tuže svoje roditelje zbog objavljivanja njihovih fotografija dok su bili mlađi. Deca se u određenim fazama svog života ne žele fotografisati, a posebno ne žele da te fotografije postanu javne. Takođe, svesni smo opasnosti od osoba koje uzimaju te slike s interneta i koriste ih za svoje nemoralne ciljeve – objasnio je Erik Delakroa, stručnjak za internetsko pravo i etiku, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike