najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad dete izbegava igralište

Neka deca su stidljiva, češće devojčice nego dečaci. Polaskom u školu, a pre toga u vrtić, ta deca će delimično ili u potpunosti naučiti da postanu malo otvorenija – ali šta učiniti ako je vaše dete premalo za školu, a u vrtić ne ide, već ga čuvate vi? Šta uraditi ako takvo dete, koje neće po dnevnoj rutini imati kontakte s drugom decom, ne želi da izlazi iz kuće, da ide u park, na igralište, da se druži s vršnjacima?

S jedne strane, može vam biti lakše da vam je dete stalno u kući, pred očima – ali, s druge strane, teško da ćete želeti da tako bude, pošto znate da je detetu neophodan svež vazduh. Da i ne spominjemo da mu je za socijalni razvoj neophodno da komunicira s drugom decom. Šta u takvoj situaciji?

Pretpostavljamo da baš i nećete imati žarku želju da dete prisiljavate da ide na igralište ako to ne želi. Ako je dete jako stidljivo, kako ga onda lepim ubediti da ipak treba da izađe, da ne treba da bude po ceo dan u kući? Tu vam može pomoći detetova briga za druge.

Naime, ako se vaše dete ne druži redovno s drugom decom, vrlo je verovatno da svoju lutku ili medu (ili koja mu je već omiljena igračka, ona od koje se po ceo dan ne odvaja) tretira kao drugara. Verovatno vam povremeno i govori da se njenoj lutki spava, ili da je njena lutka gladna, ili da joj se taj crtać nije dopao. Pokazuje brigu za igračku kao da je živo biće koje ima sopstvene potrebe (svesno je vaše dete da to nije stvarno živo biće, ali voli da se igra da jeste – a vi možete da prihvatite igru).

Pažljivo objasnite detetu da je njegovoj lutki (medi, čemu god) potreban svež vazduh, da će se bez svežeg vazduha razboleti i biti tužna i biće joj loše. Naravno, lutka ne može sama u park (ili se stidi da sama ide u park), pa moraju zajedno.

Naravno, ako je vaše dete inteligentno, vrlo je verovatno da će tačno znati šta radite – ali je svejedno vrlo verovatno i da će prihvatiti igru i izvesti lutku makar u šetnju, a drugom prilikom i do parkića ili igrališta. Tako će s vremenom navići da ipak izlazi iz kuće i da se druži s drugom decom. Bez ikakve prisile, uspeće vam ono što ste želele – i još će se vaše dete lepo zabaviti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike