najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kako deci ograničiti korišćenje elektronskih uređaja?

Okruženje je danas takvo da su deca izložena velikom broju elektronskih uređaja, počevši od televizora, tablet računara, kompjutera pa sve do „pametnih“ telefona… Zbog toga bi roditelji trebalo da formiraju plan korišćenja elektronskih medija za celu porodicu.

Američka akademija za pedijatriju preporučuje da deca ispod 18 meseci ne koriste ekrane, a drugoj deci upotrebu treba ograničiti na 1 sat dnevno, dok starija deca i tinejdžeri treba da imaju konzinstentne i razumne granice u upotrebi savremenih elektronskih uređaja.

Primena ovog plana podrazumeva pre svega raspored zdravih aktivnosti kao što su vežbanje, porodično vreme i spavanje, a ne samo bavljenje elekronskim uređajima sa ekranima.

Kako bi se pomoglo roditeljima, Američka akademija za pedijatriju objavila je „onlajn“ alate za izradu plana korišćenja medija kako bi se postavile određene granice za svakog člana porodice.

Ovo istraživanje navodi da roditelji tako mogu da imaju uvid u to šta i koliko deca gledaju. Suština ovoga je da deca treba da imaju više slobodnog vremena u smislu igre, razgovora sa bakom ili dekom i što manja upotrebe medija. Mediji mogu da pomognu tinejdžerima koji se osećaju odbačeno zbog toga što su gej ili gojazni ili pate od neke mentalne bolesti.

Za razliku od njih, deca mlađa od 2 godine nisu u stanju da nauče mnogo od elektronskih medija bez pomoći roditelja zbog toga što animirane e-knjige mogu biti zbunjujuće i mogu otežati društvenu interakciju deteta.

Preterana upotreba elektronskih medija može ometati normalne aktivnosti dece koje doprinose razvoju zdravog mozga kao što su igre, san i fizičko zdravlje deteta. Smatra se da preterana upotreba medija zbog previše sedenja i nepravilne ishrane (previše grickalica) dovodi do gojaznosti.

Preporuke roditeljima

Preporuka roditeljima je da primena medija može da počne sa 18 meseci, ali je bitno da to bude visoko kvalitetan program u kom će da učestvuju roditelji sa svojom decom kako bi deca razumela ono što gledaju.

Pored toga, preporučuje se da se određeno vreme (ne previše) dozvoli deci da se samostalno bave elektronskim medijima, ali da se sa decom organizuju i sledeće aktivnosti:

  • porodična igra
  • izlazak na porodičnu večeru
  • porodično druženja u kući
  • porodični izlasci van kuće (park, muzeji, koncerti, pozorišta, utakmice, izleti…)

Stručnjaci savetuju roditeljima da deca neposredno pre spavanja ne koriste elektronske uređaje kako „ne bi pokvarila san“.

Podsećamo i odrasle da ni pored sebe ni pored dece noću ne treba da se nalaze mobilni uređaji ili tablet računari jer takvi uređaji uvek imaju neko zračenje, a povremene poruke ili aktiviranje ekrana usred noći ne samo da remete san nego i štete zdravlju.

Ove smernice su bitne jer podstiču roditelje da razmisle o vrednostima, jer je ponašanje roditelja osnovni model koji ima veliki uticaj na decu.

Ukoliko provodite vreme sa porodicom (večera, izlet…) i istovremeno koristite telefon, za razgovore, slanje poruka ili pretraživanje podataka, vi kao model i uzor svom detetu servirate prihvatljivo i normalno ponošanje, pa u to vreme ono radi to isto.

Upozorenje

Zamislite kao primer porodični ručak ili večeru gde roditelji i njihovo dvoje dece sede za zajedničkim stolom a svako „bulji“ u svoj mobilni telefon.

Šta je onda tu zajedničko okupljanje i porodično druženje i razgovor kada je svako u svom svetu?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike