najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako sa detetom razgovarati o razvodu?

Kada dođe do razvoda braka, uglavnom se ta odluka mora doneti promišljeno, pogotovu ako par ima decu. Većina dece je svesno da unutar porodice nešto nije u najboljem redu, ili su svedoci sve češćih svađa između svojih očeva i majki. Kako na najlakši način saopštiti detetu da mama i tata više neće živeti zajedno?

Svako dete je individua za sebe, i roditelj zna na koji način treba pričati sa njim. Neka deca su osetljivija pa može doći do razdražljivosti, utučenosti ili plakanja. Ipak, najbolji način je da se sa detetom razgovara je pre nego što jedan od roditelja napusti kuću. Bitno je mališanu nagovestiti da se tata i mama neće više voleti na isti način, ali da će uvek biti tu jedno za drugo i naravno za svog naslednika. Takođe je bitno da se detetu objasni da ono nije krivo za razvod, jer većina mališana svesno ili nesvesno sebe krivi za ovakvu situaciju u porodici.

Oni malo stariji klinci mogu da počnu sa manipulacijom roditelja, da osim pažnje traže i više nego što bi mogli da dobiju, ili da počnu sa ucenom, kako je tata sada bolji roditelj nakon razvoda i obrnuto. Potrebno je naći balans između popustljivosti i zadovoljavanju njihovih potreba, nikako ne biti bolećiv jer je sada vaše dete – dete razvedenih roditelja. Treba dete češće uključivati u razne situacije (kuvanje ručka, pranje sudova, odlazak u kupovinu, šetnja i konverzacija) kako se ne bi osećalo zapostavljeno.

Složićete se, bolji je dobar razvod nego loš brak.

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike