najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako život oca utiče na bebu?

Odavno je poznato da majke mogu uticati na zdravlje svog deteta ako uzimaju alkohol ili duvan, naročito za vreme trudnoće.

Malo je poznato da i način života muškarca može uticati na buduće potomstvo. Sve više istraživanja pokazuje da način života muškarca utiče na dete u smislu urođenih mana, autizma, gojaznosti, mentalnih bolesti i drugih zdravstvenih i društvenih problema.

Istraživanje pokazuje da su starost roditelja i njihov stil života – dva najčešća faktora koja utiču na buduće potomstvo. I genetsko nasleđe ima uticaj, ali u manjem obimu.

Starost i stil života uzrokuju promene u genima muškaraca koje se prenose na decu, a neretko i na unučad.

Najbolji primer za to je gojaznost, koja veoma mnogo utiče na gene i stvara veliki rizik da i deca pa i unuci takvog muškarca budu gojazni.

Istraživanje navodi primer mnogo veće pojave autizma kod dece čiji je otac stariji od 40 godina u odnosu na decu čiji otac ima ispod 30 godina. Takođe, deca starijih očeva imaju veće šanse za šizofreniju, dok su deca čiji otac ima preko 35 godina u većem riziku od urođenih srčanih oboljenja, kao i od Daunovog sindroma. Ovaj rizik je još izraženiji kod dece čiji očevi imaju 50 i viša godina.

Gojaznost donosi i veći rizik od dijabetesa, abnormalnog metabolizma, kao i veći rizik od nekih vrsta kancera (najčešće zbog loše ishrane).

Alkohol je takođe veliki problem. Čak 3 od 4 deteta čiji su očevi alkoholičari imaju dijagnozu poremećaja fetusa. Deca sa takvim poremećajem mogu imati manju porođajnu težinu, oslabljen razvoj mozga i poteškoće u razvoju.

Očevi sa visokim nivoom stresa mogu imati decu sa problematičnim ponašanjem i društvenim životom.

Međutim, i pored svega navedenog, mnogo se više uloga majke vezuje za zdravlje fetusa i novorođenčeta. Smatra se da faktor majke mnogo više utiče na bebu u stomaku nego faktor oca. Napominje se i mogućnost uticaja oba faktora na zdravlje deteta, za šta su neophodna dalja detaljnija istraživanja.

Na kraju se navodi neosporna činjenica da je povezanost prirode i načina života (genetike i okruženja) daleko složenija nego što se do skora mislilo. Istraživanje još uvek nije dokazalo povezanost između navedenih slučajeva, ali se navodi da je zdrav način života oba roditelja bitan ukoliko su u planu deca.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike