U trendu

Kažnjavate li dete ako laže?

Iako je laganje deo odrastanja, odrasli uglavnom budu iznenađeni kada prvi put otkriju da im deca lažu. Roditelji se često pitaju kako da vaspitaju decu koja će reći istinu čak i ako to znači da će zbog toga biti u nevolji.

Nova studija objavljena u časopisu „Journal of Experimental Child Psyhology“ istraživala je povezanost tendencije deteta da prizna grešku i loše ponašanje i očekivanu reakciju njihovih roditelja.

Stručnjaci objašnjavaju kako do četvrte godine deca nisu sposobna da razlikuju laž od istine. Deca od četvrte do devete godine govorila su kako je glavni karakter uradio nešto pogrešno, a onda su ili priznali ili sakrili svoju grešku.

Ono što su naučnici otkrili je da su četvorogodišnjaci i petogodišnjaci povezivali dobre osećaje sa laganjem jer su na taj način uspeli da urade nešto što im inače nije dozvoljeno i pritom prošli bez kazne. Oni su pretpostavili da će, ako priznaju grešku, njihovi roditelji reagovati negativno.

Zanimljivo je da je sa sedmogodišnjacima i devetogodišnjacima upravo suprotno – oni su se osećali loše zbog laganja i očekivali su pozitivnu reakciju roditelja ako priznaju šta su zaista uradili.

Istraživači smatraju da je ključ poticanja iskrenosti kod dece njihovo uverenje da je to dobro za njih i da će to uzrokovati pozitivnu reakciju njihovih roditelja. To naravno ne znači da razbijanje prozora i slične stvari trebate da nagradite ovacijama, ali ključno je da deci, umesto kažnjavanja, kažete da ste ponosni što su vam rekli istinu. Tek nakon toga možete razgovarati o posledicama.

Stručnjaci smatraju da na taj način detetu olakšavate prihvatanje „kazne“ i dajete mu podsticaj da razvije svoj osećaj za etiku. Nikad ne budite strogi prema detetu zato što vam je reklo istinu, a potrudite se da i vi budete u potpunosti iskreni prema deci, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.