najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Komunikacija sa nerođenim detetom (2)

Nerođeno dete sposobno je i da reaguje na svetlost i na zvuk. Već u četvrtom, petom ili šestom mesecu trudnoće, ukoliko se na majčin stomak stavi snažno svetlo, beba će reagovati sužavanjem zenica i pokušajem da okrene glavicu na drugu stranu. Nerođena deca reaguju i na zvuk; pokazalo se da, ukoliko slušaju muziku koja im se dopada (recimo, Mocartovu muziku – sve bebe dobro reaguju na nju), imaju blage i opuštene pokrete.

Nije svejedno ni koje će filmove majka gledati u toku trudnoće. Da budemo precizniji, nije svejedno utoliko što se u majčinom organizmu dešavaju određene hemijske reakcije u skladu sa onim što vidi i čuje – ako gleda neki lep i pozitivan film, telo će joj proizvoditi endorfin, što će dospeti i do bebe, dok će, recimo, kao reakciju na horor telo proizvoditi adrenalin. Zbog toga se u trudnoći ne preporučuje gledanje filmova sa mnogo buke i nasilja (posebna je priča što će beba negativno reagovati i na buku, nervoznim pokretima, čak i bez majčine hemijske reakcije). Pored toga, ovakvi filmovi mogu izazvati želudačne smetnje, što slabi apsorpciju hranljivih materija i za majku i za dete.

Sa sopstvenim nerođenim detetom moguće je komunicirati na više načina. To možete uraditi nežnim, blagim rečima – beba, naravno, neće razumeti same reči, ali će uživati u umirujućem zvuku, kao i u hormonu sreće koji prima kada se majka oseća zadovoljno i opušteno. Moguća je i komunikacija putem muzike (najbolja je ona koja se dopada i mami i bebi), na koju će dete reagovati pokretima. Moguće je komunicirati i nežnim dodirima, blagom samomasažom stomaka, koja podstiče lučenje nekoliko hormona zadovoljstva.

Najkraće moguće pravilo je: ako je nešto dobro za majku, prijaće i detetu – ako je mama srećna i vesela, takvo će biti i dete u njenom stomaku. Važi i obrnuto, naravno – ako neko maltretira mamu, istovremeno će maltretirati i dete. Dakle, u toku trudnoće je čak i važnije nego inače družiti se sa pozitivnim ljudima i maksimalno uživati u životu (ne mislimo na “uživanje” kao što su alkohol i cigarete) – tada to ne činite samo zbog sebe već i zbog svog deteta.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike