najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Majke devojčica žive duže od majki dečaka?

Majke dečaka žive kraće od majki koje su rodile devojčice, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Turku u Finskoj.

Proučavajući živote više od 11.000 majki, koje su živele u Finskoj u periodu od 17. do 20. veka, kada nije bilo pristupa medicinskoj nezi ili kontracepciji, naučnici su došli do zaključka kako će životni vek žene, koja je poslednje dete rodila u 37. godini, zavisiti od pola njene dece. Ako nije imala nijednog sina, živeće još 33.1 godinu, a ako je imala šest sinova, živeće još 32.4 godine.

To znači da su žene, koje su rodile više muške dece, živele prosečno osam i po meseci manje, nego one koje su rađale samo devojčice. Na kraći životni vek majki dečaka nije uticalo ni bogatstvo, ni socijalni status majki. Istraživanje je pokazalo i to da se životni vek skratio samo majkama, ali ne i očevima, prenose mediji.

„Važnost bioloških naspram kulturoloških sledbenka ostaje otvoreno pitanje. Trebalo bi nam više podataka o tome koliko sinovi u odnosu na kćerke pomažu u svakodnevnim poslovima“, rekao je profesor Samuli Hele, koji je vodio istraživanje.

Jedna od teorija zbog čega žene, koje su nosile dečake, žive kraće jeste to što dečaci imaju više testosterona što slabi imunološki sustav. Dečaci i brže rastu u materici pa ih je i teže nositi.

Naučnica Grazina Jasienska, koja istražuje dugovečnost i reproduktivno zdravlje na Univerzitetu u Krakovu u Poljskoj, došla je do podatka da uticaj sinova na životni vek majke zavisi i od dojenja. I neke ranije studije su pokazale da žene troše više energije u proizvodnji majčinog mleka za dečake.

„Smatram da su razlozi zbog kojih majke dečaka kraće žive više sociološke, nego biološke naravi. Međutim, to ne možemo sa sigurnošću tvrditi“, rekla je Jasienska.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike