najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najbolje cipele za vaše dete

Uh, što mrzite kad vas žuljaju cipele! Nekako, jedva čekate da dođete kući i da ih skinete. U redu, ponekad ćete se žrtvovati zarad lepote i obuti trendi cipele koje na vama lepo izgledaju, iako su vam neudobne. Ipak, kao što ste i same svesne, kada kupujete cipele za dete, nije najbitnije da li su te cipele trenutno moderne, nego da budu zdrave za vaše dete.

Mnogi roditelji će se, kad kupuju cipele za dete, opredeliti za one koje izgledaju moderno ili za one čija im cena odgovara. Greška! Odrasla osoba može da odluči da nosi cipele koje nisu baš pravilno napravljene i udobne, ali nošenje takve obuće može ostaviti trajne posledice na zdravlje vašeg deteta. Nepodesna obuća je jedan od glavnih uzroka pojave telesnih deformiteta kod deteta i zato bi kvalitet obuće i njena pravilna izrada morali da budu glavni kriterijumi prilikom izbora.

Dobra dečja obuća mora imati čvrst, ali savitljiv đon anatomskog oblika – to će sprečiti spuštanje stopala. Donji deo đona mora biti napravljen tako da onemogućava klizanje na glatkim površinama, jer će to smanjiti verovatnoću da se dete povredi. Za gornji deo obuće najbolje je da je od kvalitetne, meke, prirodne kože i da ima rupice sa bočne strane kako bi stopalo moglo da “diše”. Vrh cipele treba da bude pojačan i malo povišen, da bi se noga deteta udobno smestila i ostala u pravilnom položaju (da se ne izvrće ni levo ni desno). Gornji rubovi ne smeju ni da stežu, ni da žuljaju, ni da “seku”.

Za dečju obuću je bitno da se lako obuva i izuva – u tu svrhu su najpraktičniji samolepljivi kaišići. Važno je da ti kaišići pravilno obuhvataju i dobro drže ris stopala.

Ako je, uz sve to, obuća i sa povoljnom cenom, još bolje! Ukoliko je i trendi, super! Ipak, ma koliko se detetu dopadala obuća određenog oblika ili ma koliko se vama sviđalo da vam dete nosi modernu obuću, ipak je glavno da je ta obuća zdrava – deformisana kičma, što je jedna od mogućih posledica nezdrave obuće, nikad nije u trendu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike