U trendu

Najlepša imena za dečake i devojčice rođene u jesen

Ako imenom želite da obeležite to što je vaša beba stigla na svet u u jesenjim danima, donosimo vam predloge lepih imena koja odaju počast tom godišnjem dobu.

Dunja

Prva asocijacija na ovo ime je upravo jesen. Obična dunja je jedina vrsta roda dunja, odnosno porodice Rosaceae. Njeno botaničko ime potiče od grčkog grada Kydonia na severozapadu ostrva Krita. Miris dunja u jesen više je puta opevan u pesmama, a ovo žensko ime drugo je najpopularnije kod devojčica rođenih u Srbiji 2021. godine.

Dalija

Iako se najčešće smatra letnjim cvetom, dalija može cvetati sve do decembra, što ga čini savršenim jesenjim imenom.

Javor/Javorka

Ime je domaćeg porekla, a izvedeno je od naziva šumskog drveta. Njegovo značenje je „čvrsta, snažna, otporna, karakterna“. Upravo je javorov list simbol jeseni. Muška verzija imena označava snagu i otpornost.

Neven/Nevena

Ovo je ime inspirisano jesenjim bojama. Latice cvetova nevena u boji sunca razvesele i najciničnije ljude.

Lipa

Ime Lipa jako je retko u Srbiji, ali priznaćete da je zaista ljupko, a dolazi od staroengleske reči lind dun i znači brdo lipe.

Jasenko/Jasenka/Jasen

Stara slovenska imena nastala od naziva drveta. Generalno, drvo jasena je elegantno i elastično, ali i izdržljivo. Stari Slaveni su verovali da njihove duše nakon smrti putuju u stabla. Naši preci su poštivali stabla jer su verovali da su drveća nastanjena dušama nekih njima bliskih pokojnika te da ih oni štite. Zato su slovenska imena često izvedena od imena nekog drveta.

Kod starih Grka je drvo jasena smatrano donatorom vatre i lekovitim stablom. Keltski horoskop drveća kaže da su oni rođeni pod simbolom jasena, ambiciozni pioniri i lideri koji vole slobodu, upadljivo su kreativni i znatiželjni, strastveni i poletni, ali ne vole da budu skučeni.

Grozdana

Staro slovensko ime nastalo od reči grozd koje se odnosi na raskošnost i divotu. Muški oblik ovog imena je Grozdan. Drugi oblici ovog imena su Grozdanija, Grozda, Grojana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar