Najmlađe dete u porodici je najzabavnije i najduhovitije

Sva braća i sestre se međusobno takmiče, a oni koji tvrde da rivalstvo ne postoji, lažu. Starijoj braći i sestrama neretko se čini da su mlađi u boljoj poziciji jer ih roditelji više tetoše, mlađi misle da starijima roditelji više veruju.

Stručnjaci tvrde, kad je reč o zabavi, najmlađa deca su u prednosti. Naime, najmlađe dete je najopuštenije i najduhovitije. Ili barem tako samo voli da misli.

Istraživanje koje je sproveo YouGov na 1783 odrasla Britanca pokazalo je da 46 posto mlađih članova porodice misli za sebe da su najsmešniji u porodici. S druge strane, 54 posto starije dece tvrdi da osjećaju pritisak zbog roditeljskih očekivanja i odgovornosti.

Ako ste prvorođeno dete, nema razloga za tugu. Osim što je njih 38 posto u YouGovovoj studiji reklo da su uspešniji od svoje braće i sestara, ekonomisti sa Univerziteta u Edinburgu tvrde da prvorođena deca imaju „mentalnu prednost“ u odnosu na mlađu braću i sestre, a razlog za to je činjenica da su imali veću stimulaciju od roditelja.

U studiji je uključeno 5000 dece stare do 14 godina, od kojih je traženo da rešavaju testove čitanja i vokabulara svake dve godine. Rezultati su pokazali da su najstarija deca imala najviše rezultate IQ testova od najranije dobi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike