Naučnici tvrde: Pametniji ljudi manje žele decu?

Izbor koliko dece ćete imati vrlo je lična odluka, sve dok ona ne utiče na druge i čini porodicu srećnom, niko u to ne bi trebalo da se meša. Ipak, japanski psiholog Satoši Kanazava smatra drugačije. On je istraživanjima došao do zaključka kako se inteligencija može preneti na bebe dečake zahvaljujući X hromozomu. Poznato je da je opšta inteligencija nasledna, a on je dokazao kako dečaci inteligenciju nasleđuju od majke, dok devojčice nasleđuju i od majke i oca.

Kanazava u svojoj knjizi tvrdi kako se sa svakih majčinih 15 IQ bodova želja da ima decu smanjuje za 25 posto.

Znači li to da inteligentne žene ne žele decu? Zapravo ne, mnogo je drugih uticaja kojima smo izloženi tokom života koji mogu da odmognu ili pomognu u donošenju odluke o broju dece koje ćete imati. Treba imati na umu da priroda i geni nisu jedina stvar koja dovode do pametne dece, vaspitanje tu ima vrlo veliku, čak i najvažniju ulogu. Koeficijent inteligencije samo može da pripomogne donošenju odluke, ali svakako nije presudan.

Očekivanja roditelja čine decu boljom, pa su tako prvorođena deca gotovo uvek pametnija, ali to nema veze sa genima već isključivo s činjenicom da prvom detetu roditelji postavljaju mnogo veća očekivanja, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike