Od dobrog deteta do prvoklasnog mangupa

Foto: Mikegi/Pixabay.com

Pubertet donosi mnoge promene. Seti se samo one stidljive drugarice koja se za svega par meseci transformisala iz mirnog stvorenja u napadnu devojku koja ti se više na ulici i ne javlja, i koju viđaš isključivo u sumnjivom društvu. Ili onog dečka koji je bio tako “fin” i koga su nastavnici u osnovnoj školi tako voleli, a koji je danas sve drugo, samo ne “mirno i dobro dete”? Ovakve iznenadne promene su sada dobile i svoje naučno objašnjenje.

Godinama se mislilo da se razlog ovako dramatičnog menjanja ponašanja nalazi u početku puberteta i u divljanju hormona, ali su sada naučnici otkrili da je glavni krivac za sve, u stvari – mozak.

U periodu adolescencije, izvestan deo mozga – onaj koji kontroliše sistem vrednosti – počinje naglo da se razvija, što se sa drugim delovima mozga ne dešava. Pošto se mozak još uvek razvija, postajemo osetljiviji na pritisak.

Naučnici su nekada verovali da mozak prestaje sa rastom još mnogo ranije. Umesto toga, utvrđeno je da se mozak razvija i u adolescenciji, što možda objašnjava zašto su tinejdžeri skloni nepromišljenom ponašanju. Zato što mozak još uvek nije dostigao zrelost, mladi nemaju pravu “opremu” koja bi im pomogla da se nose sa društvenim situacijama na način na koji to čine odrasle osobe.

Kada te sledeći put roditelji pitaju šta se s tobom dešava i kada ćeš nešto da promeniš u svom životu, reci im da ti tu ne možeš ništa – sve je u tvojoj glavi!

Ostavite komentar