U trendu

Ovo muško ime poznato je još iz Biblije, a kad čujete njegovo značenje odmah ćete tako nazvati sina

Petar je prisutan u svakom vremenu, od fiktivnih, dečjih likova kakav je Petar Pan, do grandioznih vladara kakvi su bili Petar Veliki ili Petar II Petrović Njegoš

Muško ime Petar raspostranjeno je širom sveta, posebno u hrišćanskim zemljama. Apostol ovog imena zaslužan je za njegovu popularnost kroz vekove, a poreklo vodi od grčke reči „Petros“ (πέτρος), u značenju stena, kamen.

Jednom od svojih apostola, Simonu, Zebedejevom sinu, Isus je dao nadimak Petar da bi označio da će on biti stena na kojoj će se graditi hrišćanstvo. Ime u aramejskom obliku, Kefa, preneto je u grčki jezik, gde je dobilo formu „Petros“. Značenje „stena“, „temelj“ odnosi se i na patera, oca, onoga koji je bio glava u patrijarhalnom društvu.

Tako danas ime Petar živi u raznim oblicima, u svim delovima sveta. Britanci neguju formu Piers, Peter; Irci: Pierce i Pearse; Italijani: Piero i Pietro; Španci: Pedro; Francuzi: Pierre… U svakome od njih živi simbol nepokolebljivosti, odlučnosti, postojanosti.

Petar je prisutan u svakom vremenu, od fiktivnih, dečjih likova kakav je Petar Pan, do grandioznih vladara kakvi su bili Petar Veliki ili Petar II Petrović Njegoš.

Od Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, sa trgom napravljenim tako da poput dve ruke prima vernike i sve posetioce, do Petrove crkva u Rasu, tačnije Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, najstarijeg spomenika crkvene arhitekture na prostoru Srbije, mnogo je znamenitosti koje nose ovo staro ime.

Petra Kočić, pisac, Petar Kralj, glumac, Petar Grgec, slikar; glumci Petar Benčina i Petar Strugar, pevač Petar Grašo… Mnogo je poznatih ličnosti nosilo ovo ime, mnogi ga i danas nose, a sudeći po popularnosti i njegovoj neprolaznoj lepoti, još će poneki Petar ući u bogatu listu nosilaca ovog imena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar