Podstaknite dete da pomaže drugima

Svaki roditelj želi da dete ima razumevanja za druge i bude spremno da pomogne drugima već od malih nogu. Ali kako to postići?

Odnosi sa starijima

Potrudite se da vaš odnos sa roditeljima bude najbolji mogući uzor odnosa različitih generacija. Ako dete vidi da vi poštujete roditelje, čak i kad imaju svoje lude staromodne boljke, i ono će poštovati vas. Imate starije komšije kojima treba pomoć? Ponudite pomoć, obavite kupovinu umesto njih, odvezite ih lekaru i potrudite se da dete bude uključeno u te aktivnosti.

Odnosi prema životinjama

Upravo kako bi razvili saosećanje prema ljudima, savetuje se da decu izložite kućnim ljubimcima već od malih nogu. Ako imate priliku, posetite sa detetom vežbe za terapijske pse koji pomažu slepima. Tako će dete postati svesno važnosti da pomaže drugima, ali i važnosti osmeha čoveka kom ste pomogli.

Donirajte

Bez obzira radilo se o hrani ili odeći koja stoji u ormaru, ili donacijama u novcu, svakako uključite dete u pomaganje drugima. Deca su kao sunđeri, a vi ste izvor većine stvari koje mogu tokom života naučiti.

Skromnost

Ako pokažete skromnost i dete će dovoljno rano naučiti da je ceni. Umesto skupih poklona odlučite se na ručnu izradu poklona. Cela porodica će se dobro zabaviti u zajednički provedenom vremenu, a novac koji uštedite može da pomogne ljudima koji nemaju ništa.

Igra s mlađima
 
U igri sa decom mlađom od sebe dete će se osjećati važno, kao da ima odgovornost da ih nešto nauči i pazi na njih, pa je ovo odličan način za razvijanje međuljudskih odnosa.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike