Podstaknite inteligenciju svog deteta

Prva godina detetovog života je najvažnija kada je u pitanju razvoj moždanih ćelija. Mozak deteta razvija se neverovatnom brzinom, a u tom razvoju dodatno pomaže detetovo okruženje u kom se ono nalazi. Zbog toga je vrlo važna svakodnevna interakcija sa vašim detetom, kako bi njegova okolina bila što više stimulirajuća za razvoj moždanih ćelija.

Roditelji se često nalaze u dilemi kada njihovi mališani pokažu određene sposobnosti koje nisu karakteristične za njegov uzrast.

Danas gotovo svakodnevno nailazimo na decu za koju bi mogli da kažemo da su agresivna prema drugoj deci ili da lako odustaju od zadataka koje ne mogu da reše, iskazuju nepoštovanje prema drugima. Njihov problem nije u tome što nisu inteligentna već što nisu razvila emocionalne veštine koje su nužne za uspeh u raznim životnim situacijama: izražavanje i prihvatanje svojih osećaja, samokontrole, društvenosti, sposobnosti rešavanja problema u saradnji sa drugima, upornost, ljubaznost, poštovanje i empatija. Ono što oni nisu razvili naziva se – emocionalna inteligencija. To je veština koja je ključna za uspeh u različitim životnim situacijama, prenose mediji.

Roditelji svakako imaju mogućnost da omoguće što stimulativniju sredinu za razvoj svog deteta, jer porodica predstavlja osnovnu sredinu za razvoj dečjeg samopouzdanja i samopoštovanja, ma koliko veliki bili nečiji intelektualni potencijali. Nasuprot široko raširenom uverenju da „stimulativna sredina“ podrazumeva da roditelji izdvajaju puno novaca, to nije tačno. Ukoliko su roditelji dovoljno motivisani, otkriće da postoje brojni, potpuno besplatni podsticaji, ali svi oni zahtevaju lično angažovanje i vreme koje se provodi sa detetom.

Čitajte detetu slikovnice, a prilikom čitanja proizvodite različite zvukove koji predstavljaju određene životinje, govorite nazive boja i oblika, imenujte predmete. Ispričajte svoju priču, ponavljajte je što češće i upotrebite povezanost na priču u nekim drugim svakodnevnim situacijama i aktivnostima. Promene vašeg glasa, likovi u slikovnici, boje i oblici će se sigurno sviđati vašem detetu, a osim toga, što ranije dete upoznate sa čitanjem, tim bolje.

Uključite dete u kućne aktivnosti. Pokažite mu kako izgleda prostor u kojem živi, bez obzira da li živite u kući ili u zgradi, gradu ili selu. Upoznajte dete sa predmetima koji se nalaze u kući, različitim bojama, oblicima, teksturama.

Deca imaju različite karaktere, pa tako i različite ukuse od samog rođenja. Potrudite se da saznate šta se vašem detetu sviđa, a šta mu se ne sviđa, i prilagodite okruženje njegovim zahtevima. Pokušajte da pronađete što više stvari, igara i aktivnosti koje će se svideti vašem detetu, jer raznovrsnost podstiče razvoj moždanih vijuga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.