najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ponešto o zaposlenoj mami i detetu

Uopšte nije lako istovremeno biti i zaposlena i mama – naročito ako želite nekakvu karijeru, a ne samo da robovski odradite svoje i pobegnete kući – i biti dobra i u jednom i u drugom. Ipak, nije ni nemoguće. Evo nekih predloga za koje se nadamo da mogu pomoći bar ponekoj zaposlenoj mami.
Jedna od bitnih stvari jeste da ne podlegnete “ili deca ili karijera” priči. Izbor nije ili-ili. Ako imate neki svoj san, nešto što poslom želite da postignete, što bi vas ispunilo kao osobu, ne odustajte! Ukoliko je mama srećna, veće su šanse da i dete bude srećno. Ono što dete želi jeste da vidi srećnu mamu, i da se oseća voljeno, ne kao da je mami “zadnja rupa na svirali”. Kako to postići? Jedan od načina je da detetu pokazujete da mislite na njega i kad ste na poslu, recimo, tako što vam pauza na poslu neće služiti samo za ćaskanje, niti ćete je preskakati kako biste uradile više, već ćete u toku pauze napraviti nešto lepo svom detetu. To može da bude i jednostavan crtež (trud se računa, ne morate umeti da crtate) uz nekoliko lepih reči punih ljubavi, koji ćete nakon povratka s posla dati detetu kao poklon.
Još jedna bitna stvar je da ne pokušavate nehumano mnogo. Na primer, ako organizujete rođendansku žurku za svoje dete i pravite tortu u nekom posebnom obliku, stvarno nije neophodno da svako posluženje lično spremite kod kuće, dobro je i kupovno. Bitno je da vi budete na tom rođendanu, da budete uz mališana, i nešto lepo napravite (da li će to biti torta, detetov omiljen kolač, sendvičići ili nešto četvrto, na vama je da odlučite), zaista nije neophodno da ljubav prema detetu pokazujete tako što ćete da “umrete” od napora.
Ako imate nemirno, živahno dete, koje baš voli da se uprlja u igri, pokušajte da se ne nervirate zbog toga. Jeste, neke mame (zaposlene ili nezaposlene) imaju mirnu decu koju mogu da obuku “kao za izložbu” i budu sigurne da će im deca ostati tako doterana, ali ako to ne odgovara prirodnom temperamentu vašeg deteta, ono će biti mnogo srećnije ako mu se mama pridruži i igra se s njim, makar i njena odeća postala neuredna kao i njegova, nego ako ima nalickanu mamu s kojom ne može da se igra. A verovatno ćete srećnije biti i vi, bez obzira na to što ste na poslu uvek doterane i strogo pazite kako izgledate. Važno da je dete zdravo i veselo.
Potrudite se da primetite što više dragocenih detalja vezanih za odrastanje vašeg deteta, šašave pesmice koje zajedno pevate, skakutanje na ulici jer vam je oboma tako došlo, ponos koji ste osetile kada je dete konačno bez greške izgovorilo tablicu množenja… Ti momenti kasnije postaju dragocene uspomene, da i ne spominjemo koliko vam snage pružaju kad ste mrtve umorne jer ste zaposlene mame – takvi momenti učine da sebi kažete da sav vaš trud zaista nešto znači i da je to što činite vredno svih napora kojima se izlažete.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike