najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Porodični obrok – zbog deteta

Nije nepoznato da bebin dolazak na svet prilično promeni život svojim roditeljima, ali je teško (a nije ni neophodno) unapred se setiti kakvih će sve tu izmena biti. Jedna od onih na koje se ređe pomisli je i povratak kuvanoj hrani, kao i porodičnim obrocima.

Jednom kad se krene s užurbanim životom odraslih, a neretko i pre toga, kuvani, kod kuće pripremljeni obroci postaju retkost – ko još ima vremena i energije za to? Lakše je i brže usput nešto pojesti, a dok vam ne dosadi takav način ishrane, on ima i izvesnog šarma; mladi ste, stalno u nekoj akciji, jurite tamo-ovamo, i usputni obroci se nekako uklapaju u takav način života. Ako se i pojede nešto spremljeno kod kuće, to uglavnom bude kad se navrati kod roditelja; malo ko je raspoložen da kuva za sebe. A onda dođe beba.

Čak i žene koje su se stalno hranile kod roditelja ili živele na suvoj hrani, čvrsto verujući da zaista nemaju vremena za kuvanje (da i ne spominjemo da im jednostavno nije do ulaganja vremena u tako nešto), kad dobiju bebu i dođe vreme da dete jede i kuvanu hranu, neretko otkriju da žele same da spreme hranu svom detetu, a ne da to prepuste svojoj majci. I, kasnije, čak i ako se, dok su van kuće, i dalje uglavnom hrane suvom hranom, smatraju da dete treba redovno da jede kuvano, kod kuće spremljeno, i osećaju se krivim ako to ponekad ne učine, ako samo kažu detetu da uzme nešto iz frižidera.

Kad se već kuva, onda tu bude i porodični obrok i ponovno otkrivanje koliko takav obrok može biti prijatan. Okupi se cela porodica, ne samo da jedu već i da ispričaju kako je ko proveo dan, šta su radili, šta se zanimljivo desilo, koje su probleme imali, bude i predloga za rešavanje problema (predloge daju i stariji mlađima i mlađi starijima)…

Cela porodica se zbližava uz pomoć takvih obroka, u njima se uživa (osim u slučaju jako loše situacije u kući i prilično poremećenih odnosa), takvo zbližavanje daje snagu i emotivno i fizički, jer podiže imunitet… I na sve to vas je navelo jedno malo bepče, koje u međuvremenu raste, a pre njegovog dolaska na svet ste praktično zaboravili čemu uopšte služe kuvanje i porodični obroci.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike