Roditelji, spremite kamaru para: ovoliko će vas koštati polazak deteta u školu

Početkom avgusta pali se alarm za roditelje koji do prvog septembra moraju da opreme bar jednu đačku torbu.

Komplet knjiga za đaka prvaka roditelje će koštati oko 6.000 dinara, dok je cena knjiga za peti razred ili prvi razred gimnazije dva puta veća i iznosi skoro 13.000 dinara, prenose mediji.

U izdavačkoj kući “Klett” komplet udžbenika za niže razrede osnovnih škola se sastoji od devet ili deset knjiga i njihova cena ne prelazi 7.000 dinara.

Ipak, već od petog razreda u đačku torbu mora se spakovati čak 19 udžbenika (ne računajući izborni jezik), a cena tog kompleta iznosi skoro 13.000 dinara.

Knjige za sedmi razred skuplje su od kompleta za ranije razrede jer đaci u tom razredu dobijaju nove predmete – fiziku i hemiju.

U višim razredima osnovnih škola srpski jezik važi za predmet sa najvećim brojem potrebnih knjiga, te je upravo zbog toga i najskuplji. Za čitanku, gramatiku, radnu svesku i nastavne listove koji idu uz gramatiku roditelji moraju da izdvoje skoro 2.500 dinara, dok je cena udžbenika za matematiku jeftinija za 1.000 dinara.

Kada su u pitanju gimnazije i srednje stručne škole, zaposleni u knjižarama kažu da još nemaju konačne cene kompleta jer se, zbog velikog broja izdavača, i dalje čekaju spiskovi knjiga.

Ipak, prema “Klettovoj” narudžbenici za srednje škole komplet knjiga za prvi razred gimnazija košta oko 12.000 dinara. Srpski jezik opet prednjači u ceni (2.500), dok je među najjeftinijima knjiga iz geografije, čija je cena 690 dinara.

Cena kompleta za gimnaziju varira od razreda do razreda. U drugom učenici dobijaju predmete poput psihologije (890), dok se u trećim i četvrtim razredima moraju kupiti knjige za ustav i pravo građana (790), sociologiju (860) i filozofiju (990 dinara).

Učenici koji pohađaju gimnazije prirodno-matematičkog smera za udžbenik iz astronomije moraju izdvojiti 720 dinara, dok su knjige iz računovodstva i preduzetništva za srednje stručne škole oko 900 dinara.

Ipak, ovde nije kraj. Pored osnovnih kompleta koje učenici moraju imati, tu su i dodatne radne sveske, interpretacije, vežbanke, atlasi, CD-ovi i druga didaktička pomagala.

Pojedini roditelji se pak snalaze i kupuju polovne knjige. Obično se potrude da radne sveske budu nove i neispisane, dok im za knjige to i nije previše bitno.

1 komentar
  1. bambi

    Hajde ovako na ovo da gledamo. Deca su nase najvece zlato, najvece bogatstvo. Svaka drzava pa i ova svakako mora voditi racuna da sve sto je za decu bude najjeftinije. Medjutim kod nas je situacija kontra. Sve sto je za decu, je zapravo najskuplje, U moje vreme, komplet knjiga je bio besplatan i to za svako dete. U moje vreme svi lekovi za decu su bili potpuno besplatni. U moje vreme sve igracke su bile jako jeftine. Danas, pogledajte ovu sramotu sa knjigama? Deciji dodatak je tri hiljade dinara a knjige idu preko basoslovnih 12000 dinara i to preko kojekakvih izdavackih kuca. Stvarno sramota. Igracke po radnjama cesto dosezu do astronomskih cifara. Zamislite, pre neki dan vidim u prodavnici hanzaplast sa likom spajdermena, okruglo 360 din. Sram da bude sve ljude koji zaradjuju na deci. Sram da bude i sve one koji su ovako nesto dozvolili.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike