U trendu

Šta da mi dete čita? „Lista želja“

 

Želele biste da vaše dete pročita neku dobru i zanimljivu knjigu, knjigu koja će mu se dopasti, ali i iz koje može nešto lepo da nauči? Ne predugačku knjigu, jer nema strpljenja za dugačke knjige, i ne neku u kojoj je previše očigledno da pisac pokušava nečemu da poduči svoje čitaoce, jer ko još voli da mu „popuju“? U tom slučaju, preporučujemo vam jednu zanimljivu dečju knjigu, prikladnu za decu od devet godina i stariju; naslov knjige je „Lista želja“, a autor je Oin Kolfer (kod nas su već objavljene tri knjige ovog autora, knjige iz „Artemis Faul“ serije – trenutno su među najpopularnijim knjigama za mlade u svetu).

„Lista želja“ je priča o četrnaestogodišnjoj Meg Fin, buntovnoj devojčici sa velikim talentom za upadanje u nevolje. U tragičnoj nesreći Meg gubi majku i ostaje sa nasilnim očuhom koji je nimalo ne voli. Meg je i ranije bila sklona drskom ponašanju, a nakon majčine smrti, dok se trudi da kod kuće provede što je moguće manje vremena, postaje maloletni delinkvent. Zajedno sa šesnaestogodišnjim Belčom Brenanom i njegovim pitbul terijerom Raptorom pokušava da opljačka stan jednog penzionera.

Naravno, pljačka baš i ne ide glatko (Belč nije mnogo bistar, Meg se ne dopada ideja da obija i krade, a ni penzioneru se ne dopada ideja da ga opljačkaju). Rezultat je da se Meg nađe u znatno većoj nevolji nego što bi to očekivala – i da se sile samog raja i pakla otimaju za njenu dušu. Jedini način da se Meg spase jeste da pomogne penzioneru da ispuni svoju „listu želja“ – četiri želje koje je uvek želeo da ostvari, ali se nije usudio ni da pokuša.

„Lista želja“ je pomalo mračna knjiga, ali ne previše (nije neprikladno mračna za decu). To je i veoma duhovita knjiga i veoma topla. Više je nego dovoljno uzbudljiva da privuče dečju pažnju (bez obzira na to da li je vaše dete dečak ili devojčica), a uz to i nenametljivo uči mlade nekim važnim životnim vrednostima (važnosti ljubavi i prijateljstva, poštovanju starijih i pomaganju onima kojima je pomoć potrebna).

Ukratko: „Lista želja“ je knjiga koju biste sa zadovoljstvom mogle da pročitate i vi i vaše dete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar